Slovenija: Žrtve II. svjetskog rata traže odštetu

Krovna udruga "materijalnih žrtava" drugog svjetskog rata zaprijetila je slovenskoj vladi da će internacionalizirati svoj problem ako ne dobiju materijalnu odštetu od države, koja bi je trebala naplatiti od zemaljaokupatora.

Kako je na konferenciji za novinare u ponedjeljak rekla predsjednica udruge Helena Elizabeta Peček, riječ je o "legaliziranoj krađi" jer su i bivša Jugoslavija i Slovenija od zemalja-okupatora dobili odštetu koja nije isplaćena žrtvama nego je korištena za javnu infrastrukturu.

S druge strane, tvrdi Peček, Slovenija u procesu denacionalizacije vraća imovinu austrijskim državljanima iako je često riječ o "kolaboracionistima" koji su eventualnu odštetu morali dobiti od Austrije, dok Slovenci kojima je u II. svjetskom ratu nanesena materijalna šteta ne uspijevaju to naplatiti od vlastite države.

Udruga se zato zauzima za donošenje posebnog zakona koji bi poslužio kao temelj da ih se obešteti, a u suprotnom najavljuje da će o svemu obavijestiti Helsinšku komisiju, europskog povjerenika za širenje EU-a Guentera Verheugena, te zastupnike Europskog parlamenta.

(Hina) fl br

Pročitajte više