Slovenska kompanija niječe da je primala mito od Ericssona

VODEĆA slovenska tvrtka za mobilnu telefoniju zanijekala je u ponedjeljak navode o upletenosti u korupcijski skandal oko nabave opreme za mobilnu telefoniju treće generacije (UMTS) sa švedskom korporacijom Ericsson.

Njemački tjednik "Der Spiegel" tvrdi u svom zadnjem izdanju da je Ericsson preko banke u Švicarskoj isplatio 360 milijuna eura mita kako bi osigurao poslove u Sloveniji, Bugarskoj, Poljskoj i Libiji.

"Kategorički opovrgavamo pretpostavke da je Mobitel ili bilo tko od naših zaposlenika primao mito. U ugovoru za UMTS, koji smo sklopili s Ericssonom, postoji uz to i antikorupcijska klauzula, što znači da bi posao bio poništen ako se dokaže da je isplaćeno mito", navodi se u priopćenju za javnost koju je izdala uprava Mobitela.

Mobitel je tvrtka-kći slovenskog državnog Telekoma koji je dobio posao gradnje UMTS mreže u Sloveniji zbog čega će državi isplatiti koncesijsku odštetu, ali se s Ericssonom dogovorio da će se ugrađivati oprema tog proizvođača.

U Mobitelu navode da je Ericsson osigurao posao na međunarodnom tenderu koji je bio javan i na koji se javilo više drugih ponuđača, među njima francuski Alcatel i njemački Siemens.

Ministar za informatiku i telekomunikacije u vladi Pavel Gantar i vladin ured za antikorupcijske poslove zasad su odbili komentirati slučaj i tvrde da o optužbama znaju samo iz medija.

Gradnja prve faze sustava UMTS telefonije sa 107 baznih postaja i 15-postotnom pokrivenošću prostora u vrijednosti 25 milijuna eura dogovorena je s Ericssonom u listopadu prošle godine.

Pročitajte više