Slovenska turistička udruga upozorava na štetu koju vinjete donose njihovom turizmu

SLOVENSKI turistički savez (TZS) pozvao je u utorak Državnu agenciju za autoceste (DARS) da već sljedećeg vikenda ublaži postupak kažnjavanja stranih vozača koji dolaze bez vinjete jer je sadašnje postupanje kontrapropaganda za slovenski turizam.

TZS u priopćenju preporuča da se strane turiste najprije upozori i dopusti da vinjete kupe na prvoj benzinskoj crpki, umjesto da ih se odmah kažnjava. Upozoravaju da će sadašnje drakonsko postupanje prema turistima nesumnjivo smanjiti reputaciju Slovenije kao gostoljubive turističke destinacije.

Za početak predlažu da se hitno uklone električna upozorenja na pločama uz autoceste o kaznama od 300 do 800 eura za one vozače koji nemaju vinjetu.

Državna agencija za autoceste je odmah reagirala napomenuvši da prema svim vozačima bez vinjete, i strancima u Slovencima, postupaju jednako i prema zakonu. DARS tvrdi da je prošlog vikenda na granici s Italijom bilo dovoljno mjesta za kupnju vinjeta te da nije istina kako su samo početkom ovog mjeseca naplatili 3000 kazni, većinom stranim državljanima, kako to tvrdi turistička udruga.

DARS tvrdi da je do nedjelje naplaćeno 2700 kazni, te da je većina stranaca dobro obaviještena o obveznim vinjetama i da je nabavljaju u svojim matičnim državama ili na granici nakon ulaska.

D.M.
Foto: Žurnal 24

Pročitajte više