Slovenske stranke u ponedjeljak ponovo o "izbrisanima"

Slovenske političke stranke u ponedjeljak će se ponovo sastati na međustranačkoj koordinaciji kako bi se riješio problem "izbrisanih" neslovenaca, javljaju danas slovenski mediji. L

Nakon međustranačkog sastanka u petak na kojemu nije došlo do dogovora čelnik oporbe Janez Janša izjavio je u ime Demokratske stranke (SDS) da dopušta mogućnost postizanja sporazuma oko posebnog ustavnog zakona kojim bi se pitanje "izbrisanih" definitivno riješilo.

Za takvo rješenje, koje naknadno ne bi mogao osporiti niti ustavni sud, potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu u parlamentu, a prijedlog zakona dat će i SDS. Zastupnik Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) Miran Potrč izjavio je da je dogovoreno da se do ponedjeljka ne izlazi u javnost s razlikama koje u gledištima na potrebno rješenje imaju različite stranke.

Pismo o potrebi da se pitanje 18.000 izbrisanih neslovenaca riješi u petak je slovenskom javnom pravobranitelju Matjažu Hanžeku poslao i povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Alvaro Gil-Robles.

Pročitajte više