Slovenski energetičari upozorili na slabosti mreže

Slovenski elektroenergetski sustav radi normalno, ali su događaji s isključenjem nuklearke Krško početkom tjedna ukazali na sve slabosti sustava zbog čije će stabilnosti biti potrebno uvoditi povremena ograničenja u trgovanju strujom, iznijeli su u petak vodeći stručnjaci s područja energetike.

"Bez gradnje novih proizvodnih i prijenosnih kapaciteta više nećemo moći osiguravati nesmetanu opskrbu energijom u budućnosti", izjavio je na konferenciji za novinare prvi čovjek slovenske elektroprivrede, direktor ELES-a Vekoslav Korošec.

Korošec je posebno upozorio na neprilagođenost mreže dalekovoda sadašnjoj situaciji u kojoj oni 40 posto struje prenose prema drugim nacionalnim mrežama iako su planirani i građeni prije 20 i više godina u okviru jugoslavenske elektromreže. Već iduće godine treba zato započeti gradnju 80-kilometarskog dalekovoda nuklearka Krško-Beričevo, što će stajati gotovo 40 milijuna eura, a nekoliko godina nakon toga ojačati i dalekovode prema Mađarskoj i Italiji.

ELES od 25. ovog mjeseca namjerava uvesti kratkoročnu dodjelu prava korištenja prijenosnih kapaciteta na načelu aukcije kako bi osigurao njihovu veću transparentnost.

"Moramo osigurati trgovanje energijom, ali smo u prvom redu zaduženi za siguran rad elektroenergetskog sustava", rekao je Korošec. Dodao je da u slučaju raspada elektroenergetskog sustava ni bi moglo biti ni trgovanja strujom. Priznajući da slične teškoće imaju i druge susjedne države, Korošec je najavio da će o teškoćama Slovenije u električnoj mreži i nedovoljnim kapacitetima za proizvodnju govoriti i na sastanku europske udruge nacionalnih elektroenergetskih sustava idućeg mjeseca.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više