Slovenski mediji o odgodi ZERP-a: Hrvatska nagrađena za poslušnost

SLOVENSKI mediji odluku o odgodi ZERP-a dočekali su s neskrivenim zadovoljstvom. Ljubljanski dnevni list Dnevnik svoje je stranice tako ukrasio naslovom "Hrvatska je umjesto ZERP-a odabrala Europsku uniju", a korak dalje odlazi Delo koje piše kako je "Hrvatska nagrađena za poslušnost" nakon što je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso najavio kako bi pregovori Hrvatske i EU mogli završiti do ljeta 2009.

"Delo" piše kako je predsjednik Europske komisije (EK) Jose Manuel Barroso, nakon objave vijesti o privremenoj neprimjeni ZERP-a, u Bruxellesu najavio da će Europska komisija do jeseni ove godine predložiti ciljani datum za završetak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om, a što bi prema nekim najavama trebalo biti najkasnije do jeseni 2009., prije završetka mandata sadašnjeg saziva Europske komisije.

Izvori iz EK su najavili kako bi to moglo značiti pristupanje Hrvatske u EU već 2010. godine. Barroso je uvjeren kako će ciljani datum okončanja pregovora, ukoliko Hrvatska ispuni sve zadane preduvjete, poduprijeti sve zemlje članice EU.

Isti izvor također prenosi ocjenu slovenskog premijera Janeza Janše koji je nakon ukidanja ZERP-a rekao kako je Hrvatska učinila važan korak prema uklanjanju prepreka koje su se našle na putu bržem završetku pregovora s EU. Dodao je kako "EU zasigurno ima političku volju da pregovori s Hrvatskom teku brže."

"Nadam se da je Hrvatska naučila lekciju"

"(Primjena ZERP-a op.a) bila je to politička i psihološka prepreka na putu Hrvatske u EU, zbog toga se taj korak (privremena odgoda op.a.) može uzeti kao neka vrsta probitka u razumijevanju, što EU jest, što znače pregovori i kakvu prepreku mogu predstavljati jednostrani potezi." - rekao je Janša danas u Bruxellesu.

"Delo" prenosi i ocjenu predsjednika slovenskih Socijalnih demokrata Boruta Pahora koji je ocijenio kako Hrvatska nije imala druge mogućnosti osim povući primjenu ZERP-a za članice EU, ukoliko želi ubrzati završetak pristupnih pregovora s Unijom.

"Bila je to odluka koju je (Hrvatska) bila dužna donijeti, jer se na nju obvezala još 2004. godine", rekao je Pahor te istakao kako se nada da je Hrvatska iz iskustva ZERP-a naučila lekciju kako jednostrani potezi, osobito oni koji prejudiciraju razgraničenje, nisu ulaznica za dobre odnose sa Slovenijom i za uspješne pregovore s EU-om.

"Postignut sporazum u duhu Europske unije"

Dnevnik prenosi kako je hrvatski Sabor odlučio ukinuti primjenu ZERP-a za članice Europske unije, čime je vraćena "ravnoteža snaga" kakva je vrijedila i prije 1. siječnja ove godine.

Dnevnikov komentator Zoran Senković piše kako se "Hrvatska politika našla u neugodnoj, ali očekivanoj situaciji". Situaciju u kojoj se hrvatska Vlada našla, Dnevnikov komentator opisuje kao "grotesknu", s obzirom da najveći HDZ-ov koalicijski partner HSS ne želi priznati odgodu ZERP-a, a neće ni odstupiti iz Vlade zbog čega će "Hrvatska pregovorima s EU od sada pristupati s Janusnovim dvojnim licem". Situacija je tim čudnija, piše Senković, što je Sanaderov prijedlog prihvatio SDP iako se zna da odnosi između vladajuće i najjače oporbene stranke nisu najbolji, ali "SDP je pokazao svoj proeuropski pristup i politički razum".

Delo objašnjava kako je ovom većinskom odlukom Sabora postignut "sporazum u duhu Europske unije", te se poziva na riječi Ive Sanadera koji je Saborskim zastupnicima kazao kako je postojala dilema između ZERP-a i EU, ali ova odluka ne znači trajno ukidanje ZERP-a već samo privremenu suspenziju za članice Unije.

U komentaru lista Finance stoji kako je Hrvatska donijela ispravnu odluku, no upozorava se kako do ove situacije nikad nije ni moralo doći jer se premijer Sanader doveo pred lažnu hamletovsku dilemu EU ili ZERP - dvojbu koja to ustvari i nije.

Finance dalje navodi kako bi ostale balkanske države trebale učiti iz hrvatske pogreške jer ultimatumi i retorika kakvu je Hrvatska u ovom slučaju pokušala "prodati", "možda mogu proći na Balkanu, ali u EU ne prolaze".

P.V./I.K.
Foto: Index

Pročitajte više