Slovenski mediji o Papinim riječima u Rijeci

SLOVENSKI mediji izvještavali su u nedjelju opširno o predzadnjem danu pastoranog posjeta pape Ivana Pavla II. u Hrvatskoj, a obje televizijske postaje koje emitiraju i informativne programe javna Televizija Slovenija i komercijalna POPTV, s riječke su Delte objavile u središnjim emisijama višeminutne reportaže vlastitih izvjestitelja.

Katolički "Radio ognjišče" najviše je pozornosti namijenio Papinim riječima upućenima potrebi jačanja obitelji i obiteljskim vrednotama, te njegovo obraćanje hrvatskoj mladeži.

Svi su tiskani i elektronski mediji zabilježili da se Ivan Pavao II. prisjetio svoja dva posjeta Sloveniji te da se slovenskim hodočasnicima i biskupima obratio na njihovu jeziku.

"Prisjećam se dvaju posjeta vašoj Deželi. Pozivam vas sve da se otvorite darovima Svetoga Duha koje on za blagdan Duhova izručuje svojoj Crkvi. Neka vas prati moj blagoslov", citira "Delo" Papine riječi, izrečene u "slovenščini".

Dopisnik "Dela" iz Rijeke u svome izvješću za ponedjeljak spominje da se prilikom euharistije u masi među hrvatskim zastavama i žuto-bijelim zastavama Vatikana "sramežljivo pokazivao i poneki slovenski simbol".

Papina je misa bila namijenjena brizi za obitelj, a unatoč velikim vrućinama i umoru poslije tri naporna dana 83-godišnji Karol Wojtyla vodio je misu bez teškoća i na razumljivom hrvatskom, piše "Delo".

Isti se dnevnik posebice osvrće na pitanje poštivanja nedjelje kao kršćanskog blagdana, na što je Papa upozorio u propovijedi.

"Papine riječi da bismo morali poštovati svetost nedjelje koju članovi obitelji trebaju provesti skupa i tako izraziti poštovanje Bogu mogle bi se razumjeti kao njegovo nastojanje da hrvatska država ispuni zahtjeve Crkve da se zabrani rad trgovina nedjeljom, o čemu se kod naših južnih susjeda u zadnje vrijeme mnogo govori", navodi središnji slovenski dnevnik u svome izvješću s riječke delte.



Pročitajte više