SLOVENSKI MEDIJI O PAPINOM POSJETU HRVATSKOJ

Slovenski mediji s pažnjom su proteklih dana pratili treći pastoralni posjet pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, donoseći izvješća svjetskih agencija i hrvatskih medija, pri čemu u prvom planu ističu "političke poruke" o potrebi pomirenja država u regiji, "zacjeljivanja ratnih rana" i ekumenske suradnje.

Vjerski mediji, poput "Radio ognjišta" pritom dodaju Papine poruke o potrebi okretanja europskog kontinenta kršćanstvu i obiteljskom životu, te upozoravaju da je Papa Hrvatsku prvi put posjetio kao "anđeo mira", a sada navješćuje njen ulazak u Europu.

"Papa je u Dubrovniku pustio golubicu mira" i "Papa u Osijeku poziva na pomirenje" neki su od karakterističnih naslova.

Slovenska tiskovna agencija STA posebno ističe da je Svetog Oca u Osijeku dočekalo, unatoč jakoj vrućini, 220.000 ljudi.

"Hrvatski su biskupi", navodi STA, izabrali moto 'Obitelj - put Crkve i naroda', kako bi upozorili na "važnost obitelji kao medija za nastavak biološkog i vjerskog života".

Ljubljanski "Dnevnik" najavljuje da će na misnom slavlju u Rijeci u nedjelju biti i velik broj katolika iz Slovenije koju je Papa do sada pohodio dva puta, zadnji put 1999. godine, kad je beatificirao mariborskog biskupa iz 19. stoljeća Antona Martina Slomšeka. U Rijeci će na misnom slavlju sudjelovati metropolit i ljubljanski nadbiskup Franc Rode, koparski biskup Metod Pirih, te pomoćni biskupi Kopra i ljubljane Jurij Bizjak i Andrej Glavan. Isti list, osvrćući se na 25 godina Woytilina pontifikata navodi kako on "svoju misiju shvaća kao hodočašće", te navodi broj zemlja i putovanja na kojima je do sada bio.

Posjet Pape Hrvatskoj svakako će obnoviti i špekulacije o tome kad će slijedeći put pohoditi Sloveniju.

Špekulacije o njegovu posjetu u ovoj godini pojavile su se najprije krajem prošle godine iz vladinih izvora.

U ožujku ove godine ponovno se govorilo da će Papa uskoro u treći posjet Sloveniji, te da će središnje mjesto posjeta i obraćanja vjernicima biti Bled.

Špekuliralo se i o kraćem posjetu u pauzi već dogovorenih boravaka Pape "u jednoj od susjednih država".

No, slovenski vjerski i vladini izvori ocijenili su nedavno da posjet u ovoj godini nije izgledan, u čemu vjerojatno svoj doprinos imaju i prilično nategnuti odnosi crkvenih i svjetovnih vlasti, te činjenica da prvi potpisani sporazum Slovenije i Svete Stolice ni nakon godine i pol nije ratificiran u parlamentu.

Pročitajte više