Slovenski menadžeri prijete ekspatrijacijom kapitala

Slovenski menadžeri, koji su preko kuponske privatizacije i naknadnim otkupima stekli znatnije udjele u nekadašnjim društvenim poduzećima, zaprijetili su na sastanku svog udruženja da će zbog novog načina oporezivanja možda kapital prebaciti u inozemstvo, piše slovenski poslovni dnevnik "Finance".

Dosadašnje oporezivanje profita iz dionica išlo im je na ruku proteklih godina, no vlada premijera Antona Ropa bila je nedavno prisiljena promijeniti zakon o oporezivanju godišnjeg prihoda, te u njega uključiti i tzv. "nove bogataše" zbog kritika oporbe da je liberalni porezni odnos prema njima značio svojevrsnu amnestiju i da je zaoštrio ionako velike socijalne razlike.

Po novom bi zakonu njihovi udjeli trebali biti oštrije oporezovani ako imaju dionice u vrijednosti iznad 251.000 eura, uz uvjet da je riječ o poduzeću s više od 839.000 eura kapitala.

Zbog novog su propisa dio svojih dionica već prodali direktor Luke Koper Bruno Korelič i direktor "Petrola" Janez Lotrič, a o tome razmišljaju i ostali.

Neki čak, navode "Finance", prijete da će poslušati savjete poreznih konzultanata i prebaciti svoj kapital u države kao što su Cipar, Nizozemska i Luksemburg, gdje su ti porezi manji.

Direktor trgovačkog lanca "Mercator", Zoran Jankovič, rekao je da je novi porez "idiotski" i da razmišlja da s ostalim menadžerima pokrene njegovo osporavanje na ustavnom sudu.

(Hina) xfl yrt

Pročitajte više