Slovenski ministar okoliša o Krškom

SLOVENSKI ministar za okoliš i prostor Janez Kopač izjavio je navečer da će po njegovim informacijama Hrvatska elektroprivreda (HEP) ipak poslati ponudu Sloveniji za otkup hrvatskog udjela u nuklearci Krško.

U izjavi za slovensku televiziju Kopač je iznio i kako je u razgovoru s potpredsjednikom hrvatske vlade Slavkom Linićem u srijedu ´nabacio´ i ideju o tome da Slovenija, u duhu sporazuma na osnovi kojega su se 70-ih godina tadašnje jugoslavenske republike Hrvatska i Slovenija sagradile nuklearku Krško, sufinancira gradnju energetskog objekta iste snage u Hrvatskoj.

Spomenuti je sporazum naime predviđao da se u Sloveniji i Hrvatskoj sagrade po jedna nuklearna elektrana, od čega se kasnije odustalo. Kopač je također rekao da shvaća hrvatski interes da zaštiti svoj vlasnički udjel u Krškom i da bi u sličnom položaju i sam reagirao jednako.

Slovenski je ministar istaknuo kako se on i dalje, unatoč rezervama pojedinih političara u Sloveniji, zalaže za ratifikaciju prije više od godinu dana potpisanog sporazuma o nuklearci. Taj sporazum, pojasnio je Kopač, retroaktivno rješava neka otvorena financijska pitanja poslovanja nuklearke i ako se ne bi ratificirao ´to bi Sloveniju moglo skupo stajati´, dodao je.

Kopač je rekao da slovenska poduzeća koja se spominju kao ona koja bi željela otkupiti hrvatski udio u nuklearci, pa niti sama nuklearka kao interesent, nemaju novčanih sredstava da to naprave i da bi u slučaju da se na tome inzistira jedino rješenje bilo uzimanje kredita uz garanciju države.

Pročitajte više