Slovenski parlament u utorak o interpelaciji protiv vlade

Slovenski parlament u utorak će održati izvanrednu sjednicu o interpelaciji protiv sadašnje vlade Antona Ropa, kojom su njezini prelagači zatražili raspravu o rezultatima sadašnje vlade u protekle četiri godine. L

Oporbene stranke, koje su uložile interpelaciju, najavile su, međutim, da neće tražiti glasovanje o povjerenju vladi, nego da žele da vlada u svojim odgovorima "položi račune" za svoj rad u protekle četiri godine. Čak i da zatraže glasovanje o povjerenju predlagači u tome ne bi mogli uspjeti, jer Ropova koalicija u parlamentu ima čvrstu većinu.

Najbitnija kritika predlagača je da je slovensko gospodarstvo u tom razdoblju ostvarivalo prosječnu godišnju stopu rasta od 2,5 posto, polovicu manje od obećanog rasta, te da je u državi zbog dugogodišnje vladavine iste političke opcije došlo do značajnih pojava korupcije i političkog klijentelizma u privatizaciji i upravljanju poduzećima u kojima većinski ili pretežiti udjel ima država.

Inzistiranje opozicijskih stranaka desnog centra, koje vode Janez Janša i Andrej Bajuk, da se izvanredna sjednica o njihovoj interpelaciji - u kojoj Ropa i njegova prethodnika Janeza Drnovšeka optužuju za relativno ekonomsko zaostajanje, političku korupciju i klijentelizam - održi neposredno pred početak predizborne kampanje, neki slovenski analitičari ocjenjuju kao uvod u "radikalnu kampanju" kod koje će u fokusu biti dva najjača političara - Anton Rop i Janez Janša.

U prvoj polovici godine trend uspona imale su opozicijske stranke jer ni sadašnja vlada nije bez grijeha, ali agresivnost kojom Janša nameće svoja stajališta mogla bi se opoziciji vratiti kao bumerang, ocjenjuju analitičari skloni sadašnjoj vladi lijevog centra.

Tradicionalni birači lijevog centra zbog negativne su kampanje desnice bili skloni neodazivanju na izbore, piše u komentaru ljubljanskog "Dnevnika" Meta Roglič, te dodaje: "Sada je njihov strah od vlade Janeza Janše postaje jači od zasićenosti vladom arogantnih liberalnih demokrata" pa se očekuje njihov bolji odaziv na izborima.

Komentatorica ocjenjuje da će slovenski birači honorirati stranke koje u kampanji ne prijeđu prag prljave kampanje i da će zato izbore, koji bi mogli biti s tješnjim rezultatima od dosadašnjih na kojima je redovito pobjeđivala lijeva opcija, biti dobiveni ili izgubljeni na greškama koje se naprave pred same izbore.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više