Slovenski pomorski stručnjak o slovenskoj morskoj zoni

Slovenski pomorski stručnjak Marko Pavliha izjavio je u petak u razgovoru za slovensku televiziju da je Slovenija bez obzira što je pravo na proglašenje morskog pojasa stavila tek u petak u svoj pomorski zakonik to pravo imala i ranije prema Konvenciji UNa o pomorskom pravu iz 1982. godine.

"U našem ustavu osmi članak navodi da je međunarodno pravo iznad nacionalnog i da se njegove odredbe moraju primjenjivati", izjavio je Pavliha, inače profesor na akademiji za pomorstvo i promet u Portorožu.

Dodao je da prijašnja odredba iz starog pomorskog zakonika koja je državu definirala kao geografski prikraćenu zemlju koja ne može proglasiti morske pojaseve nije za Sloveniju imala nikakvih šteta niti pravnih učinaka, te da niti Hrvatska na to nikada nije ukazala.

Sadašnja dopuna pomorskog zakonika po kojoj Slovenija može proglasiti morske pojaseve po njegovim je riječima s jedne strane gesta koja treba zaštititi interese Slovenije u slučaju moguće međunarodne arbitraže, a s druge strane - nakon što je hrvatski sabor proglasio ekološko-ribolovni pojas - poruka u smislu - "Ako to pravo imate vi, onda imamo i mi", pojasnio je Pavliha.

(Hina) fl sv

Pročitajte više