Slovenski premijer Rop poziva na solidarnost

Pred Slovenijom je povijesna era jer nam se širom otvaraju vrata europske obitelji naroda, a pri tom i dalje moramo ostati politički stabilni, te društveno solidarni, ocijenio je u ponedjeljak slovenski premijer Anton Rop u svojoj novogodišnjoj poslanici.

Ropa, 42-godišnjeg bivšeg ministra financija u ranijoj vladi već početkom iduće godine čeka kongres liberalnih demokrata(LDS) na kojemu će se vidjeti ima li izgleda da u dominantnoj stranci preuzme karizmatično vodstvo koje joj je osigurao Janez Drnovšek. Pred njim i njegovom vladom i niz je drugih unutarpolitičkih i vanjskopolitičkih izazova. Na domaćem je planu to stvaranje ´robustne i fleksibilne ekonomije´ kako bi se Slovenija lakše uklopila u zajednički ekonomski prostor EU-a.

Najveći direktori slovenskih poduzeća na susretu s premijerom pozvali su ga da smanji porez na plaće, održi povoljne uvjete trgovanja s državama jugoistočne Europe, te smanji inflaciju koja je u protekloj godini bila iznimno visoka i dosegnula 7,5 posto.

Slovenski se izvoz u zadnjih 5 godina, upozoravaju direktori najvećih tvrtki, povećao samo za 11 posto, što s obzirom na povećanje uvoza od 7 posto znači ´stajanje na mjestu´, a investicije su uglavnom bile rezultat državnog ulaganja u cestovnu i drugu infrastrukturu.

Iako je u ekonomskom smislu za 70 posto bila vezana na Europsku uniju, ekonomski rast Slovenije od 3,2 posto u ovoj godini uglavnom je bio generiran povećanim izvozom u države nekadašnje Jugoslavije i bivšeg SSSR-a što govori da slovenski produkti još nisu dovoljno konkurentni za Europu. Zato slovenski ekonomski stratezi i za iduću godinu najavljuju nastavak investicijskog ´sponzorstva´ na jugoistoku, što bi po njihovim ocjenama povećalo i specifičnu težinu Ljubljane u odnosima s Europom i NATO savezom.

Pročitajte više