Slovenski premijer s Prodijem o Jadranu

SLOVENSKI premijer Anton Rop u ponedjeljak je prilikom susreta s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem među ostalim razgovarao i o odnosima Slovenije i Hrvatske, navodi se u priopćenju za javnost ureda slovenskog premijera.

Kako je iz Bruxellesa pak javila slovenska tiskovna agencija STA, Prodi je nakon razgovora s Ropom izrazio nadu da će Slovenija i Hrvatska uspjeti riješiti sva međusobna pitanja, te dodao da pri tom obje države mogu računati na pomoć Europske komisije.

Europska komisija spremna je pomoći da dođe do napretka i pozitivnog rješenja, a nakon što su održani izbori u Hrvatskoj, sada su okolnosti za takav rasplet bolje, ocijenio je Prodi.

"Europska komisija smatra da je najbolji način za rješavanje problema između dviju članica iste obitelji taj da se spor riješi na prijateljski način", ocijenio je Prodi.

Rop je izjavio kako se nada da će Hrvatska uskoro dobiti "jaku vladu" s kojom će se voditi razgovori o rješavanju otvorenih pitanja, pri čemu je Slovenija spremna pomagati Hrvatskoj na njezinu putu u EU, prenijela je STA. Rop je rekao da Europska komisija prihvaća inicijativu o okruglom stolu svih jadranskih država o ekološko-ribolovnoj zaštiti Jadranskog mora, a na tom bi zasjedanju trebali, ocijenio je slovenski premijer, sudjelovati i predstavnici Europske komisije.

Pročitajte više