Slovenski socijaldemokrati protiv ulaska u Janšinu vladu

Slovenski socijaldemokrati, koji su parlamentu imaju deset mjesta, vjerojatno neće ući u vladu desnog centra koju će formirati mandatar za sastav nove vlade Janez Janša.

Kako je u četvrtak navečer nakon sastanka Izvršnog odbora Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) izjavio predsjednik stranke Borut Pahor, 19 članova izvršnog odbora glasovalo je protiv razgovora o ulasku u Janšinu vladu, pa će stranka "vjerojatno" ostati u opoziciji.

Pahor je rekao da je sam bio u manjini od pet članova Izvršnog odbora koji su bili za ulazak u Janšinu vladu jer smatraju da bi Slovenija tako dobila vladajuću koaliciju koja bi bila više uravnotežena.

Pahor je rekao da će se u petak susresti s Janšom na ranije dogovorenom susretu i obavijestiti ga o odluci stranke. Unatoč tome ZLSD će s Janšinom vladom surađivati na projektima od nacionalne važnosti, dodao je Pahor.

Predsjednik slovenskog parlamenta France Cukjati najavio je u četvrtak da će se sjednica parlamenta na kojoj će se glasovati o prijedlogu predsjednika države Janeza Drnovšeka da se za premijera izabere Janša održati u utorak idućeg tjedna.

Janša za sada ima potporu svoje Slovenske demokratske stranke (SDS), Nove Slovenije (N.SI) Andreja Bajuka, Slovenske pučke stranke (SLS) Janeza Podobnika i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) i zajamčenu potporu 49 od 90 zastupnika u parlamentu.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više