Slovenskim orlovima prijeti izumiranje

SKROMNOJ populaciji surog orla (Aquila chrysaetos) u Sloveniji prijeti izumiranje, jer po ocjeni ornitologa u visokogorju živi još samo oko 30 parova tih ptica, a sumnja se da postoje i slučajevi ilegalne trgovine njihovim jajima i mladuncima.

Samo prošle godine orlovski su parovi iz nepoznatih razloga napustili nekoliko gnijezda, a dva su bila očito meta kradljivaca jaja i mladunaca, piše u ponedjeljak ljubljansko "Delo". Ekološki inspektor Ivan Štefelj tvrdi da o tome nemaju podataka.

"Niti u jednom od slučajeva kojim smo se bavili nismo otkrili počinitelja ili ukradenog mladunca", tvrdi on i dodaje da lani nisu imali prijavljen niti jedan slučaj krađe jaja.

List, međutim, navodi da je u proljeće prošle godine na slovenskom Krasu "opljačkano" gnijezdo u kojemu su bila dva jaja, a u isto je vrijeme pokradeno gnijezdo surog orla na planini Snežnik. Obje su lokacije zanimljive kao mjesta za planiranu gradnju malih elektrana na vjetar, čemu se ekolozi protive.

Godine 1998. skupina domaćih lovaca je prijavila susret sa strancem, navodno Nijemcem, koji je tražio orlovska gnijezda uz pomoć specijalne karte, ali nadležni organi slučaj nisu tretirali s potrebnom ozbiljnošću, iznosi "Delo".

Tri četvrtine gnijezda surog orla, kojega Slovenci zovu planinski orel, nalaze se u pećinama Julijskih alpa i Karavanka u sjeverozapadnim krajevima prema Austriji i Italiji.

Ostvare li se crne prognoze zabrinutih ornitologa, orlovska bi populacija, koja je zadnjih godina bila stabilizirana zahvaljujući visokim novčanim i zatvorskim kaznama koje prijete pljačkašima gnijezda, mogla biti desetkovana ili potpuno istrijebljena.

Pročitajte više