Slučaj Čavajda: Novi nalaz s Rebra pokazuje da tumor naglo raste

Foto: Luka Šangulin/Index

TUMOR na mozgu fetusa Mirele Čavajde naglo raste i pritišće važne dijelove mozga, pokazao je najnoviji nalaz pretrage magnetskom rezonancom koja je napravljena u bolnici Rebro.

Prema nalazu, riječ je najvjerojatnije o teratomu, agresivnom tumoru koji su dijagnosticirali i slovenski stručnjaci. Zbog lateralnog odnosno hemisferalnog smještaja, tumora u obzir također dolaze tri druge vrste tumora (astrocitom visokog gradusa, PNET i ATRT). Prema stručnoj literaturi, prognoze za život sa svim navedenim tumorima su loše. Čak i kada bi dijete preživjelo porod, vjerojatnost da bi moglo imati normalan život je mala. 

Kako smo već pisali na Indexu, teratom je agresivan tumor koji ubrzano raste i opasan je za fetus kao i za trudnicu.

Prema stručnoj literaturi, šansa za preživljavanje fetusa s teratomom je manja od 10%. Pritom je oko 40% teratoma maligno, no i benigni oblici opasni su za život fetusa zbog brzog rasta.

Osim toga, ista stručna literatura navodi da teratom često brzo raste te da uništava zdravo tkivo mozga, što nerijetko uzrokuje smrt djeteta prije rođenja, a teška oštećenja mozga čak i ako preživi.

U prilog tome govori činjenica da je od posljednjeg dijagnostičkog pregleda magnetskom rezonancom obavljenog na Svetom Duhu 21. travnja ove godine narastao s manje od 5 cm na dimenzije 70x50x60 mm.

U dijagnozi piše da je evidentno povećanje volumena tvorbe te proširenje ventrikularnog sustava, dijela mozga koji se sastoji od četiri moždane komore (moždani ventrikuli) i napunjen je cerebrospinalnom tekućinom. Tumor ispunjava i širi srednju lubanjsku jamu te potiskuje cerebralnu hemisferu koja se ne može jasno ograničiti od tvorbe pa njen posterokranijalni dio izgleda urasta u posteriorni dio proširene lateralne komore.

Tumor pritišće zdrave dijelove mozga i moždanog debla

Prema nalazu, tumorska tvorba pritišće zdrave dijelove mozga i moždanog debla. U nalazu s jučerašnjeg pregleda liječnici također ističu da se kao posljedica pojavio hidrocefalus veličine 24 mm, poremećaj u kojem dolazi do pretjeranog nakupljanja cerebrospinalnog likvora, odnosno tekućine u ventrikularnom sustavu mozga, što se obično očituje povišenjem tlaka u lubanji i njezinim proširenjem.

Stručnjaci s Rebra također su u mozgu zabilježili više malih i velikih cista od kojih jedna velika potiskuje središnji dio mozga, ulijevo što dodatno dovodi do kompresije i potiskivanja malog mozga.

Je li sve ovo razlog za hitnu intervenciju?

Podsjetimo, ministar Vili Beroš nedavno je rekao da se u nalazu sa Svetog Duha ne vidi hidrocefalus ni pritisak tumora na likvorske putove.

On je prošli petak iznio mišljenje stručnog povjerenstva KBC-a Zagreb u kojem se navodilo da je u slučaju Čavajde moguće neurokirurško liječenje djeteta ako porođaj prođe dobro.

"Stručni je stav da bi trebalo pokušati liječiti dijete. Naravno da nitko ne garantira uspjeh liječenja", rekao je Beroš u izjavi novinarima nakon sjednice vlade.

Beroševo ad hoc povjerenstvo u KBC-u Zagreb sastojalo se od sedam članova - ginekologa, internističkog onkologa, neonatologa, intenzivnog pedijatra, neuroradiologa i neurokirurga.

Tom prilikom rekao je da bi prisutnost hidrocefalusa te pritisak tumora na likvorske putove bila razlog za hitnu intervenciju.

"Ravnatelj KBC-a Zagreb prof. Ćorušić me izvijestio da je komisija donijela odluku. Njihovo stručno mišljenje je da je u takvom slučaju moguće neurokirurško liječenje ako porod prođe dobro. Tek nakon što se sazna kakva je bolest, mogu se poduzeti koraci. Taj tumor svojim položajem i veličinom nije pritisnuo likvorske putove i doveo do razvoja hidrocefalusa, što je značajno. Da do toga dođe, to zahtijeva promptno rješavanje", rekao je Beroš.

Razvoj situacije u slučaju trudnice Čavajde koju je hrvatski zdravstveni sustav do sada već višekratno iznevjerio očito demantira i Beroša i njegovo ad hoc povjerenstvo.

 

Pročitajte više