SMH za veće ovlasti povjerenicima radi nadzora zaštitnih mjera na radu

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske za Dalmaciju Vedran Dragičević rekao je danas da taj sindikat traži izmjene Zakona o zaštiti na radu, čime bi se dale veće ovlasti povjerenicima radi nadzora provedbe zaštitnih mjera, posebice u brodogradnji, koja je, uz rudarski posao, među najopasnijim industrijskim djelatnostima.

"Nedavna tragična nesreća u Brodotrogiru, u kojoj su se četvorica radnika otrovala ugljičnim monoksidom, upozorenje je i pouka svima koji rade u brodogradnji, a čiji su životi ugroženi upravo zato što nema sustava učinkovite zaštite na radu", rekao je Dragičević.

Istaknuo je da se ljudski životi ne mogu mjeriti vremenski ograničenim poslovima, niti se mogu uspoređivati s profitom. Uprave brodogradilišta, dodao je, "moraju snositi odgovornost zbog loše organizacije i nedostatne koordinacije rada".

"Tragedija u trogirskome brodogradilištu imat će daleko veće posljedice ako čelnici škvera ne prihvate svoj dio odgovornosti, pa makar i moralne, kako bi svima pokazali da je sigurnost radnika važnija od rokova, profita i osobnih probitaka", poručio je u priopćenju povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.

Dragičević u ime Sindikata upozorava i da se u Hrvatskoj svake godine na radu ozlijedi čak 23.000 radnika, a 40 ih pogine.

Samo u hrvatskim brodogradilištima u proteklih je deset godina ozlijeđeno više od 7600 radnika, a taj je broj, ustvrdio je, znatno veći jer su uzeti samo podaci o radnicima koji su zbog ozljeda na radu poslani na bolovanje.

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više