Smijenjeni načelnik beogradske policije i policijske postaje Stari grad

NAČELNIK beogradskog SUP-a, general-major Milan Obradović i beogradske policijske postaje Stari grad potpukovnik Vladan Luković smijenjeni su u ponedjeljak sa svojih dužnosti, izjavio je na konferenciji za novinare u ponedjeljak pomoćnik ministra policije i vršitelj dužnosti načelnika Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije Miroslav Milošević.

Postojala je "jasna i nedvosmislena naredba" da se "u noći od 17. na 18. ožujka, osiguraju svi vjerski objekti u Srbiji, te da se te mjere pojačaju nakon paljenja džamije u Nišu, kao i da se "džamija u Beogradu štiti jačim snagama i upotrebom svih raspoloživih sredstava, osim vatrenog oružja", kazao je Milošević novinarima.

"Poslije paljenja beogradske džamije uočena je očita konfuzija i loša procjena stožera beogradske policije, pa je načelnik Resora javne sigurnosti, po naredbi ministra, osobno preuzeo rukovođenje i stvorio uvjete za gašenje požara i smirivanje situacije u gradu", kazao je pomoćnik srbijanskog ministra policije.

Zbog toga je, objasnio je Milošević, odlučio da se u ponedjeljak smijenjeni Obradović i Luković "rasporede na druge dužnosti u MUP-u", te je najavio da će biti pokrenut "postupak utvrđivanja eventualne pojedinačne disciplinske i kaznene odgovornosti za intervenciju policije ispred džamija u Nišu u Beogradu i utvrđivanje eventualne uzročne veze između paljenja tih dviju džamija".

Prema Miloševićevim riječima, tijekom nereda za vrijeme prošlotjednih prosvjeda zbog situacije na Kosovu, u Srbiji je privedeno ukupno 178 osoba, od kojih je 45 zadržano u pritvoru, a podneseno je po deset kaznenih prijava zbog paljenja džamija u Nišu i Beogradu, te 65 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Pročitajte više