Smjena na vrhu "Corriere della Sera"

Dosadašnji glavni urednik talijanskog lista "Corriere della Sera", Ferrucio de Bartoli podnio je ostavku, a uprava izdavača RCS MediaGrup je istaknula komentatora lista Stefana Follija kao mogućeg novog glavnog urednika (direktora po talijanskom sustavu u novinarstvu).

Informaciju o neopozivoj ostavci de Bartolija (50 godina) poslije šest godina uspješnog vođenja lista, te o imenovanju Follija (54) koji je 12 godina komentator u listu, objevljuje "Corriere della Sera" danas na prvoj stranici. Kao razlog ostavke spominju se privatni razlozi. Proteklih dana se govorilo o mogućnosti smjene na vrhu toga lista utemeljenoga 1876.

De Bartoli je započeo novinarsku karijeru u "Corriere della Sera", pa je bio glavnim urednikom tjednika "Europeo" i ekonomskog dnevnika "Sole 24 ore" i vratio se u "Corriere" najprije kao zamjenik 1993. a onda je 1997. postao i glavni urednik. Stefano Folli je bio novinar u listu republikanske stranke "Voce Repubblicana", zatim je bio u ekipi republikanskog čelnika, pokojnog, Giovannija Spadolinija, pa novinar u rimskom listu "Tempo" i sada je 12 godina komentator.

Političke reakcije na smjenu na vrhu "Corriere della Sera" se uglavnom svode na pohvale dosadašnjem glavnom uredniku i željama za uspjeh novome. Folli, prije negoli će postati stvarni glavni urednik, mora proći raspravu u redakciji, te sindikalno i drugo ocjenjivanje. U slučaju da, na primjer, redakcija odbaci njegov izdavački plan to ne obvezuje izdavača da izabere novog glavnog urednika.

(Hina) st sb

Pročitajte više