Snažni prosvjedi i propovijedi u arapskom svijetu protiv rata

DESECI tisuća prosvjednika ispunili su ulice arapskih gradova u petak nakon molitve, zahtijevajući prestanak rata u Iraku, dodatno potaknuti žestokim propovijedima u džamijama u kojima se osuđuje rat i sve veći broj civilnih žrtava.

U gradu Tripoliju na sjeveru Libanona i palestinskoj Gazi okupilo se 30 tisuća prosvjednika, a masovne demonstracije zabilježene su u mnogim drugim arapskim gradovima od Bahreina do Egipta.

U najjvećem od njih, Kairu, mirni prosvjed ispred povijesne džamije al-Azhar u središtu grada održalo je između pet i deset tisuća ljudi, što je bilo u oštroj suprotnosti s demontracijama prošlog petka koje su završile nasiljem i kaosom.

U najvećem gradu na palestinskoj Zapadnoj obali Nablusu glavni trg su poslije molitve u petak također zauzeli demonstranti, među kojima su neki spalili lutku u obliku američkog predsjednika Georgea Busha i izraelsku zastavu.

Ionako frustrirani američko-britanskim ratom protiv Iraka, prosvjednici su još snažniji poticaj dobili s propovijedaonica u džamijama diljem arapskog svijeta.

"Ovaj rat i agresija moraju se odmah okončati, jer u njemu svi gube, nema pobjednika", rekao je u propovijedi imam Saleh bin Hamid iz glavne džamije u muslimanskom svetom gradu Meki.

Šiitski molitveni vođa u Kuvajtu Haj Saleh Jawhar poručio je tijekom molitve kako je Amerika "Apsolutno zlo" koje "ne želi slobodu iračkom narodu, već želi postaviti svoje marionete i podjarmiti Muslimane".

Vrhovni svećenik šiitskih muslimana u Libanonu šeik Mohammed Hussein Fadlallah osudio je "američke pokolje Iračana u Bagdadu, Basri, Nassiriji i Najafu".

Pročitajte više