Snimke Trumpove vjerske savjetnice šire se Fejsom, pogledajte

Screenshot: Now This

PAULA White, takozvana duhovna savjetnica američkog predsjednika Donalda Trumpa, postala je i službena članica njegove administracije kao religijska savjetnica u Uredu za odnose s javnošću.

Svijet kršćanskih, u pravilu protestantskih televizijskih propovjednika, u Americi poznatih kao "televanđelisti", i inače je vrlo živopisan. No i u takvom kontekstu White, koja je predvodila molitvu i na Trumpovoj inauguraciji, je prilično osebujna pojava. 

Američka stranica Now This objavila je zanimljiv videoprilog o ovoj propovjednici, s nekima od njenih najbizarnijih izjava.

"Kamo god ja idem, Bog vlada. Kad ja hodam po tlu Bijele kuće, Bog hoda po tlu Bijele kuće. Imam svako pravo i ovlast proglasiti tlo Bijele kuće svetim tlom jer sam stajala tamo, a gdje ja stojim, sveto je", rekla je tako White na jednom svom nastupu.

"Znate li koje su moje misli? Misli Kralja kraljeva, misli Gospodara gospodara. Ja downloadam nebo", ispalila je drugom prilikom.

"Reći 'ne' predsjedniku Trumpu značilo bi reći 'ne' Bogu"

"Reći 'ne' predsjedniku Trumpu značilo bi reći 'ne' Bogu. A ja to neću napraviti", zaključila je o kritikama upućenima svom sadašnjem šefu. 

U svojoj gorljivoj obrani i veličanju Trumpa White ne preže ni od predstavljanja njegovih protivnika kao neprijatelja Boga i kršćana. 

"Mi smo upravo u duhovnom ratu", rekla je tako na još jednom nastupu.

"Demonske mreže" protiv Trumpa

"Neka se svaka demonska mreža, koja se ujedinila protiv svrhe, protiv poziva predsjednika Trumpa, neka bude razbijena, neka bude srušena u ime Isusa", pozvala je na božansku intervenciju tijekom još jedne od svojih teatralnih propovijedi, aludirajući valjda na televizijske mreže koje kritiziraju Trumpa. 

I dok su za Trumpa takvi mediji "neprijatelji naroda", za njegovu duhovnu savjetnicu su ni manje ni više nego "demonske".

"Bog postavlja kralja. Bog ga i ruši. Tako da, ako se borite protiv Božjeg plana, borite se protiv Božje ruke", objasnila je jednom prilikom zašto se kršćani ne smiju protiviti Trumpu, kao da je Amerika teokracija, a Trump kralj. Ili Bog-car (God-emperor), kako su ga u šali prozvali neki njegovi fanovi.

A kao Trump, ni White ne preže od iznošenja "alternativnih činjenica": Kalifornija misli zabraniti Bibliju zbog "govora mržnje", a aplikacija Snapchat je stvorena radi trgovine ljudima. Naravno, ni za jedno ni za drugo nema nikakvih dokaza.

"Trebate poslati tih 3500 dolara"

Kao i mnogi drugi američki propovjednici, Paula White, koja sama za sebe kaže da je odrasla kao "trailer trash" (pogrdno ime za siromašne bijelce, uglavnom na jugu SAD-a, koji često žive u prikolicama jer si ne mogu priuštiti kuću) također traži novčane donacije od svojih nekritičnih sljedbenika. 

Za to ima originalno objašnjenje zbog kojeg je neki drugi kršćanski propovjednici smatraju heretikom - "evanđelje prosperiteta", odnosno teoriju po kojoj Bog nagrađuje vjernike financijskim uspjehom. A White je u tom navodnom transferu, kako to obično biva, posrednik. Oni koji joj doniraju imat će još više uspjeha, odnosno zauzvrat će zaslužiti Božju nagradu, tvrdi ona te dodaje: "Veće donacije, više uspjeha."

"Trebate poslati tih 3500 dolara. Trebate poslati 35.000 dolara. Trebate poslati taj ček od 100 tisuća dolara", poručuje tako svojim sljedbenicima u jednom televizijskom nastupu.

U nekom drugom kontekstu ovo bi se zasigurno tretiralo kao klasična financijska prevara. No budući da je White kršćanska pastorica, ne radi se o prevari, nego o "evanđelju prosperiteta". Njoj je to evanđelje u svakom slučaju donijelo prosperitet jer je imala privatni avion, dom vrijedan 2,5 milijuna dolara i apartman od 3,5 milijuna dolara u Trump Toweru u New Yorku prije nego što ih je prodala. 

Pročitajte više