SNIŽAVANJE KRVNOG TLAKA KOD STARIJIH UTJEČE NA RAZMIŠLJANJE

Previše agresivno snižavanje krvnog tlaka kod starijih pacijenata može se negativno odraziti na sposobnost jasnog razmišljanja, upozoravaju izraelski znanstvenici. L

Znanstvenici sa sveučilišta Ben Gurion u Beer Sheevi otkrili su da osobe starije od 70 godina s blago povišenim krvnim tlakom jasnije razmišljaju od onih s nižim krvim tlakom.

Otkriće upućuje na zaključak da bi liječnici morali opreznije propisivati lijekove za snižavanje krvnog tlaka starijim osobama te da bi liječenje možda morali prilagoditi dobi pacijenta.

"Studija pokazuje da se ljudima kojima se previše snizi krvni tlak smanjuje i sposobnost jasnog i kreativnog razmišljanja", rekao je liječnik Michael Weber, urednik časopisa American Journal of Hypertension, koji je objavio studiju.

Izraelska studija obuhvatila je 495 osoba u dobi od 70 do 85 godina s normalnim, liječenim i neliječenim visokim krvnim tlakom. Testirani su standardnim testovima kognitivnih funkcija kojima se ispituju memorija, koncentracija, vizualno pamćenje i sposobnosti izražavanja.

Najbolje rezultate postigli su ispitanici s visokim krvnim tlakom koji nije potpuno reguliran lijekovima, dok su oni s normalnim krvnim tlakom bili najlošiji i kod njih jedino nisu bile pogođene sposobnosti jezičnog izražavanja.

Povišen krvni tlak prava je epidemija u mnogim zemljama. Samo u Sjedinjenim Državama od njega boluje oko 50 milijuna ljudi.

(Hina) zt dgk

Pročitajte više