Snježno nevrijeme u središnjoj Europi

SNJEŽNO nevrijeme praćeno olujnim vjetrom pogodilo je u četvrtak dijelove središnje Europe, osobito Slovačku i sjeveroistočnu Mađarsku u kojima je od svijeta odsječeno dvjestotinjak sela.

Na istoku Slovačke proglašeno je izvanredno stanje nakon što je zbog nevremena izolirano 60-ak gradova.

Škole su zatvorene u istočnoj regiji Kosice, dok je cestovni promet ozbiljno otežan. Vojska je stavljena u stanje pripravnosti iako meteorolozi najavljuju poboljšanje vremena.

Mađarske vlasti objavile su da je zbog više od 40 centimetara snijega odsječeno 119 sela i prekinut promet. Vozačima zapelima u snijegu pomaže vojska. Poginulo je najmanje četvero ljudi.

Obilan snijeg tijekom noći napadao je i u Poljskoj uzrokujući ozbiljne teškoće u prometu. Cesta od Krakowa do poznatog skijališta Zakopana gotovo je neprohodna, a meteorolozi nastavak padalina očekuju i u petak.

Na jugu Albanije napadale su pak najobilnije kiše u posljednjih 40 godina zbog kojih je rijeka Drino poplavila 900 hektara zemljišta, izolirajući tri regije i ostavljajući 80.000 ljudi bez struje. Sela na zabačenom sjeveroistoku zemlje odsječena su od svijeta zbog snijega.

Pročitajte više