Sodano: Samo Papa može odlučiti o svom povlačenju

SAMO papa Ivan Pavao Drugi može odlučiti bi li za Crkvu i za njega osobno bilo dobro da se povuče i ne ostane na tom položaju doživotno, izjavio je u ponedjeljak vatikanski državni tajnik, kardinal Angelo Sodano.

"Ostavimo tu odluku na savjest Papi", rekao je Sodano, odgovarajući na pitanje novinara je li Papa razmišljao o svom umirovljenju.

"Imamo veliko povjerenje u njega, on zna što treba činiti", dodao je Sodano prilikom otvaranja nove knjižnice u Vatikanu. "Crkvu se može voditi na različite načine", izjavio je kardinal državni tajnik, istaknuvši da je Sveti Otac sposoban ispunjavati sve dužnosti Pape.

"Mi želimo on uzmogne voditi Crkvu još godinama. Pio IX je bio Papa 32 godine, a Leon XIII je doživio 93 godine", rekao je Sodano. "Ako postoji crkveni čovjek kojeg vodi Duh Sveti, ako postoji čovjek koji voli Crkvu više od bilo koga, ako postoji čovjek koji ima izuzetnu mudrost, onda je to svakako Papa", dodao je Sodano.

Papa je prošli tjedan završio u bolnici zbog respiratornih problema. U nedjelju se kratko pojavio na bolničkom prozoru.

Crkveni zakoni kažu da papa može podnijeti ostavku što se događa vrlo rijetko. Posljednji Papa koji je to učinio bio je Celestin V koji se povukao 1294. godine. Grgur XII je abdicirao 1415. godine kada su istovremeno vladala dvojica Papa.



Pročitajte više