Sokoli za oslobođenje Kurdistana: Pretvorit ćemo Tursku u pakao

"NAŠ MOTO je: više akcija, veći napadi", poručila je na svojim stranicama kurdska skupina koja je preuzela odgovornost za bombaške napade u Istanbulu i turističkom centru Antalyji.

Napad u Antalyiji je bio najpogubniji. Bomba koja je eksplodirala u prepunom trgovačkom centru u središtu najvećeg turskog turističkog središta ubila je troje ljudi i ranila na desetke. O silini eksplozije svjedoče i oštećene fasade obližnjih zgrada.

Teroristička organizacija koja djeluje pod akronimom TAK upozorila je da će "strah od smrti vladati svuda u Turskoj", nakon što je prošlog vikenda izvela koordinirane bombaške napade. Eksplozija u istanbulskom predgrađu Bagcilar je ozlijedila šest ljudi.

"Naši ratnici koji su se zakleli na osvetu su obećali monstruoznu Tursku pretvoriti u pakao", prijete Kurdi koji si pripisuju "zasluge" i za ostale napade na takozvane "mekane" mete prošle godine. Napadi na turistička središta bitno ugrožavaju turizam, koji je bitno osnažio tursku ekonomiju i pomogao stvaranju imidža Turske kao zemlje prijateljski okrenute zapadu.

Analitičari tvrde da se skupina koja stoji iza napada sastoji od razočaranih pripadnika zabranjene Radničke Partije Kurdistana, koja je vodila dugu i brutalnu borbu za nezavisnost Kurda sa Turskom, tijekom koje je, od kraja 70-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća poginulo oko 300 tisuća ljudi.

Nakon napada postrožene su sigurnosne mjere u svim turskim turističkim destinacijama, a list Milliyet je objavio foto-robot dva muškarca koji su viđeni kako bježe sa mjesta eksplozija. Policija je objavila da se spremao i još jedan veliki napad u luci Izmir.

Z.A.

Pročitajte više