SOLANA OBJAVIO NOVI PRISTUP BLISKOISTOČNOM MIROVNOM PROCESU

Visoki predstavnik EUa Javier Solana izložio je u srijedu novi plan od četiri točke namjenjen ubrzavanju bliskoistočnih mirovnih pregovora, nudeći novu pomoć Palestincima i upozoravajući Izrael da bi mogao ostati bez pomoći ako ne bude surađivao.

EU je članica bliskoistočnog kvarteta, zajedno sa SAD-om, Rusijom i UN-om, koji želi unaprijediti mirovni proces između Izraela i Palestinaca. Solana je izrazio svoju frustraciju zbog nedostatka napretka.

"Unija ima razrađen smjer", rekao je u Europskom parlamentu i dodao da je njegov plan u skladu s mirovnim "smjernicama" Kvarteta te izrazio nadu da će ga čelnici EU-a odobriti na summitu u ožujku.

Četiri točke koje je objavio Solana su sljedeće:

SIGURNOST: "Unija je voljna pomoći palestinskim vlastima da poboljšaju organizaciju svoje policije kako bi mogla odgovorno izvršavati svoje dužnosti, pomoći u borbi protiv terorizma i ponovo uspostaviti vladavinu zakona".

POLITIČKA REFORMA: "Unija će pružiti svu moguću pomoć palestinskim vlastima za pokretanja procesa reformi. Čelnici trebaju biti sigurni u to da će uvijek moći računati na nas ako žele provesti reformu".

EKONOMSKA REFORMA: "Voljni smo učiniti sve što možemo na ekonomskom području da plan ne bi trpio zbog nedostatka financijske potpore Europske unije". Izraelski plan povlačenja iz okupiranog pojasa Gaze može samo biti dio šire strategije povlačenja unutar granica Izraela iz 1967., rekao je Solana i dodao: "Ako strategija povlačenja gleda samo na Gazu tada Izrael ne može nastaviti računati na financijsku pomoć Europske unije".

POMOĆ ZA IZBORE: "Moramo poduprijeti izborni proces na tim područjima. Potrebno nam je izborno povjerenstvo koje će uživati povjerenje svih strana da bi mogli imati vodstvo koje palestinski narod uistinu želi". Solana je rekao da su izbori važni ako Izrael i Palestinci namjeravaju napredovati prema rješenju o dvije države koje predviđaju mirovne smjernice, "san koji mnogi od nas dijele".

(Hina) xkga ydj

Pročitajte više