Španjolski kralj Juan Carlos proglasio Dalijevu godinu

ŠPANJOLSKI kralj Juan Carlos proglasio je u ponedjeljak u Dalijevu muzeju u Figuerasu (Katalonija, na sjeveroistoku zemlje) otvorenim svečanosti kojima će se u 2004. obilježiti 100. obljetnica rođenja katalonskog slikara Salvadora Dalija (29. srpnja 1934.).

"Dalijeva godina", u organizaciji državnog povjerenstva i pod pokroviteljstvom kralja Juana Carlosa i kraljice Sofije, obuhvaća čitav niz kulturnih manifestacija, kako u Španjolskoj, tako i u inozemstvu, u središtu kojih je lik genijalnog katalonskog umjetnika preminulog 1989.

"Cilj nam je bolje upoznati Dalijevo djelo", napose u nekim "nepoznatim aspektima", kazala je organizatorica Dalijeve godine Montse Aguer.

Velika antologijska izložba, poput izložbe u pariškom Centru Georges Pompidou još za slikareva života, organizirat će se u palači Grazzi u Veneciji, od 11. rujna 2004. do 9. siječnja 2005., a zatim i u Muzeju umjetnosti u Philadelphiji (SAD) od 15. veljače do 15. travnja 2005.

Druga izložba, s naglašenijim tematskim sadržajem, pod nazivom "Salvador Dali i masovna kultura" koja kroz 300 djela pokazuje umjetnikove veze s filmom, modom, reklamom i fotografijom, održat će se u Barceloni (Caixaforum, od 27. siječnja do 23. svibnja 2004.), Madridu (Muzej kraljice Sofije, od 15. lipnja do 30. kolovoza), u Dalijevu muzeju u St. Petersburgu (Florida, SAD, od 20. rujna 2004. do 20. siječnja 2005.) i u muzeju Beuymans van Beuningen u Rotterdamu od 15. veljače do 15. travnja 2005.

Mnoge će se druge izložbe održati u Kataloniji, primjerice u Dalijevoj kući u Pubolu (nepoznati crteži) i u Cadaquesu, kao i u Miroovoj zakladi u Barceloni i u Katalonskoj biblioteci.

Program Dalijeve godine dopunit će niz okruglih stolova, napose o Daliju i znanosti, stručni skup na temu "Dali, stvaralac disident" i filmski ciklus u kinoteci Katalonije.

Pročitajte više