Španjolski parlament suspendirao pritvorene zastupnike iz Katalonije

Foto: EPA

PREDSJEDNIŠTVO španjolskog parlamenta suspendiralo je četvoricu pritvorenih katalonskih zastupnika, kojima se sudi za pobunu protiv Španjolske zbog organiziranja referenduma o neovisnosti 2017., priopćila je danas predsjednica parlamenta Meritxell Batet iz Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE).

Ona je u utorak, nakon prve konstituirajuće sjednice, poslala predmet Vrhovnom sudu koji ga je zatim vratio predsjedništvu da ono odluči.

Oporbene stranke desnice i centra tražile su da se suspendiraju bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sánchez. Pozvale su se na članak pravilnika o parlamentu prema kojem se osobe koje se nalaze u pritvoru i protiv kojih se vodi postupak trebaju suspendirati.

Još se ne zna što će biti s njihovim zastupničkim mjestima

Četvorica Katalonaca osvojila su zastupnička mjesta na izborima 28. travnja dok su se nalazila u pritvoru udaljenom 50 kilometara od Madrida. Vrhovni sud dopustio im je preuzimanje dužnosti te slijedom toga privremeni izlazak prošli ponedjeljak, kao i u utorak kada su prisustvovali konstituirajućoj sjednici. Nakon toga su prevezeni natrag u pritvor, baš kao i Raul Romeva, koji je izabran u gornji dom parlamenta u kojem su zastupljene regije.

Zasad je nepoznato što će biti s njihovim zastupničkim mjestima, odnosno hoće li ih ostaviti praznima ili ih predati drugim političarima. Ostanu li njihova mjesta prazna, ukupni broj zastupnika smanjit će se s uobičajenih 350. Nakon izbora je parlament izrazito fragmentiran, a premijer Pedro Sánchez, čiji je lijevi centar PSOE osvojio 123 mjesta, traži podršku ostalih stranaka za formiranje vlade.

Sudi im se za pobunu i neposluh

Ostanu li mjesta katalonskih zastupnika prazna, lakše će doći do potrebne podrške jer neće morati tražiti njihovu potporu. Oni, kao i njihove stranke Katalonska republikanska ljevica i Zajedno za Kataloniju, uvjetovali su podršku organiziranjem dogovornog referenduma o neovisnosti Katalonije, što je premijer odbio. Sánchez i Junqueras hladno su se rukovali u utorak prilikom konstituiranja parlamenta.

Petorici zastupnika, kao i još sedmero bivših dužnosnika Katalonije, sudi se u Madridu za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za održavanje referenduma koji je bio zabranio španjolski ustavni sud.

Pročitajte više