Spielberg i drugi holivudski moguli podržavaju izbornu kampanju Arnolda Schwarzeneggera

STEVEN SPIELBERG i Jerry Katzenberg su poznati ne samo kao jedni od najvećih holivudskih moćnika, nego i kao najgorljiviji pristaše Demokratske stranke kojoj su izdašno punili izborne fondove.

Međutim, to neće biti slučaj s jesenskom izbornom utrkom u Kaliforniji gdje Arnold Schwarzenegger, kao kandidat Republikanske stranke, brani svoj guvernerski položaj kojeg je bio osvojio na izvanrednim izborima 2003. godine.

Spielberg i Katzenberg su se javno izjasnili kako će novčanim donacijama i na drugi način podržati Schwarzeneggera, a ne Phila Angelidesa, njegovog izazivača iz Demokratske stranke.

Spielbergu i Katzenbergu se pridružio i medijski mogul Haim Saban, poznat po dugogodišnjoj podršci demokratima. Osim njega Schwarzennegera su javno podržali i drugi poznati holivudski demokrati, poput Jerryja Zuckera, tvorca kultne komedije "Ima li pilota u avionu", producenta Jonathana Sheinberga i uglednog TV-redatelja Buda Yorkina.

S druge strane, reputaciju Hollywooda kao uporišta liberalnih demokrata brane poznati glumci i pjevači koji su javno podržali Angelidesovu kampanju. Među njima se nalaze glumci i pjevači kao što su Barbara Streisand, Jeremy Piven, Will Ferrell, Matt Dillon, Laura Dern i Diane Keaton.

Međutim, većina promatrača drži kako će, usprkos takve podrške, Angelides imati problema da pobijedi Schwarzeneggera. Politički analitičari smatraju kako je previše lijevo i radikalno orijentiran, za razliku od austrijkog glumca koji se svojim liberalnim stavovima o pobačaju, homoseksualnim brakovima i globalnom zatopljenju približio umjerenim biračima.

Tako se čak i nekoliko demokratskih kongresnika izjasnilo za Schwarzeneggera, a guverner trenutno lobira da sličnu podršku dobije i od Antonija Villaraigose, utjecajnog gradonačelnika Los Angelesa.

Ankete trenutno govore da samo dvije trećine pristaša Demokratske stranke podržavaju Angelidesa, a polovica drži da nema šanse biti izabran.

D.A.

Pročitajte više