Splićani prosvjedovali pred Banovinom: Sanirajte Karepovac, ne možemo živjeti od smrada!

Foto: Index

SPLITSKE gradske vijećnike dočekalo je danas pred Banovinom stotinjak prosvjednika koji traže promptnu sanaciju Karepovca.

Prosvjedovali su već prije desetak dana na samom smetlištu, koje se nalazi nedaleko od njihovih kuća i stanova. Žitelji okolnih naselja već neko vrijeme upozoravaju na potpuno neprihvatljivu situaciju koju je dodatno usložio ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović. Traži, naime, da se na Karepovcu dignu sortirnica i kompostana.

Ministar za taj posao čak i preporuča firmu Tehnix, no osim pitanja cijene i svrhovitosti, mnogi u Splitu strahuju da bi ti novi pogoni značili da Karepovac nikada zapravo neće ni biti zatvoren, već bi čak mogao preuzeti i ulogu regionalnog centra za otpad u Lećevici, koji je ponovno zapeo jer Dobrović inzistira da se još jednom izvrši sondiranje i provjeri utjecaj na okoliš, a posebno vode. 

Gore nego u Hirošimi

Prosvjednici su vijećnicima dijelili letke sa svojim zahtjevima, a to su hitna sanacija Karepovca i zabrana odlaganja otpada za susjedne gradove i općine.

"Od smrada se ne može živjeti. Ljudi umiru od karcinoma. Neizdrživo je. Gore nego u Hirošimi. Mi umiremo polako, u mukama", kaže umirovljenica s Kamena.

"Došli smo se boriti za našu djecu. Situacija je došla do usijanja, na Karepovcu više nema mjesta za nove količine smeća", požalio nam se jedan od prosvjednika.

Ucjena za Karepovac

Par riječi s prosvjednicima je razmijenio i gradonačelnik Ivo Baldasar. Opisao im je situaciju.

"Natječaj za početak radova možemo objaviti već za nekoliko dana, ako danas donesemo odluku da se ide u sanaciju", kazao im je Baldasar, koji se već potužio novinarima kako mu cijela ova priča s novim pogonima za Karepovac liči na ucjenu.

 

 

Pročitajte više