Split: HSLS o odnosima s BiH, vanjskom dugu, požarima ...

PREDSJEDNIK Hrvatske socijalnoliberalne stranke (HSLS) Dražen Budiša izjavio je danas u Splitu kako je odbijanje Sarajeva da se iz sporazuma o upravljanju Lukom Ploče iz Uprave isključi predstavnik međunarodne zajednice, dovoljan razlog da Hrvatska povuče taj sporazum, čiji je Nacrt ratificiran u BiH parlamentu.

"Odnose s BiH o tom pitanju Hrvatska treba rješavati na način kako to rješavaju sve suverene države na svijetu. Luka Ploče je hrvatski teritorij i tako se treba ponašati, i s drugom stranom pregovarati na komercijalnim osnovama", izjavio je predsjednik HSLS-a na konferenciji za novinstvo.

Osim povratka pregovora o statusu Luke Ploče na početak, Budiša predlaže i da se gospodarskim subjektima iz susjedne BiH ponude pogodnosti prema standardima slobodnog tržišta, ali da pri tom treba voditi računa kako je to hrvatska tvrtka na hrvatskom teritoriju.

Također smatra da od BiH, za nesmetani prolaz do Luke Ploče, treba zauzvrat tražiti nesmetani prolaz od Neuma do Kleka.

Komentirajući vanjski dug Republike Hrvatske predsjednik HSLS-a upozorio je kako je prije tri i pol godine, kada je nakon parlamentarnih izbora s SDP-om preuzimao vlast, hrvatski vanjski dug iznosio devet milijardi dolara.

"Tada su kazali da je to nedopustivo visoko, a danas je on dva puta veći. No, od prezaduženosti veći je problem što se taj novac ne troši na proizvodnju nego na potrošnju, a ako se njegov rast nastavi stopom kojom raste proteklih tri godine, Hrvatskoj prijeti stečaj", smatra Budiša.

Zbog toga HSLS podržava najnovije odluke guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog, jer drži da se tako može ublažiti negativna platna bilanca i potaknuti na veći izvoz.

Ocjenjujući politička zbivanja u Splitu, predsjednik HSLS-a Dražen Budiša podsjetio je da je na prošlim izborima SDP zajedno s HSLS-om osvojio vlast u tome gradu. No, kako drži, i u Splitu kao i u cijeloj Hrvatskoj, "željelo se HSLS pokoriti i svezati pokušajima kupovanja vijećnika povlasticama i foteljama".

Sadašnju splitsku gradsku vlast Budiša je nazvao "Frankenštajnskom koalicijom, sastavljenom od pojedinaca čudnih biografija, koje se lako može kupiti da bi se zadržala većina i izbjegla kriza vlasti", no da "upravo zato ta vlast ne funkcionira" te da su "jedini izlaz novi izbori".

Na novinarsko pitanje o Zubakovim optužbama da je HSLS-u dao "kesu novca" Budiša je ponovio da je odbio Zubakovu ponudu upravo zbog njegovih potraživanja od države, no da to Dorica Nikolić i glavni tajnik HSLS-a nisu znali.

O načinu na koji će izaći na izbore i eventualnim koalicijskim partnerima HSLS će se izjasniti najranije sredinom rujna, nakon što se završe pregovori unutar stranke i s drugim strankama, najavio je predsjednik HSLS-a.

Potpredsjednik stranke Joško Kontić ocijenio je kako je za ovogodišnje katastrofalne požare na Jadranu odgovorna hrvatsku Vladu i koalicijska vlast, rekavši da je "vlast odgovornost za požare manipulacijama pokušala prebacivati na druge".

No, kazao je Kontić, "da su se SDP i HSS protupožarnom zaštitom bavili barem 10 posto vremena kojega su potrošili na prepucavanja oko Sunčanog Hvara, na Hvaru ne bi vlat trave izgorjela."

Pročitajte više