Split: Otvorena izložba grafičara Mirka Ilića

U MUZEJU grada Splita večeras je u okviru Prvog međunarodnog grafičkog biennala otvorena izložba grafičara Mirka Ilića.

To je njegova prva samostalna izložba u Splitu, a za rad "Jezik" dobio je na biennalu nagradu za najinventivnijeg autora u grafici pod nazivom "Crveni Peristil".

U Muzeju grada Splita izloženo je njegovih 16 radova iz ciklusa grafika erotskog naboja pod nazivom "Seks i laži". Dio grafika već je bio izložen u zagrebačkoj Galeriji "Račić" u ožujku ove godine, te na međunarodnoj izložbi u Parizu 2001.

Među tih 16 djela su i četiri najnovija rada koja su neposredno prije izložbe potpisana u Splitu, a koje je donirao grafičkom bijenalu za budući muzej suvremene grafike čije je skorašnje otvaranje večeras i najavio direktor bijenala Pavo Majić.

Mirko Ilić je poznat kao grafičar, dizajner, ilustrator, crtač stripova, autor filmske animacije, a početkom 70-ih godina u Zagrebu se bavio i izradom plakata, stripova, omota ploča i novinskih naslovnica.

Od 1986. godine živi u New Yorku gdje ima vlastiti studio za grafički dizajn i oblikovanje. Splitska izložba je četvrta u nizu Mirka Ilića u Hrvatskoj. Do sada su sve tri samostalne izložbe održane u Zagrebu.

O splitskoj izložbi sam autor je rekao kako je riječ o djelima koje je započeo prije dvije godine i to u kompjutorskom programu koji se zove "Iluzija".

(Hina) žv dd

Pročitajte više