Split: Smijenjen župan Branimir Lukšić, novi župan Kruno Peronja

BRANIMIR LUKŠIĆsmijenjen je na današnjoj sjednici Skupštine Splitskodalmatinske županije s mjesta župana, a za novoga župana izabran je Kruno Peronja.

Za Lukšićevu smjenu glasovalo je 39 od 48 nazočnih vijećnika, po dva su bila protiv i suzdržana, a petorica uopće nisu glasovala.

Kruno Peronja (HDZ) za novoga je župana izabran s 31 glasom za, 12 protiv i 5 suzdržanih. Za njegove su zamjenike izabrani dosadašnji dožupani Joško Kovač i Tadija Barun.

Protiv izbora Peronje glasovala je većina vijećnika oporbene koalicije SDP, HSS, HNS, HSU, a glasovali su za Lukšićevu smjenu.

Protiv smjene Branimira Lukšića glasovao je po jedan vijećnik Hrvatskog bloka i HDZ-a koji čine vladajuću koaliciju sa strankama HKDU-om, HČSP-om, HDRS-om, HDD-om, SHP-om, HIP-om i HB-om.

Stajalište SDP-a obrazložila je predsjednica Kluba vijećnika Vesna Alač kazavši da za Peronju ne mogu glasovati zbog činjenice da je on, dok je bio župan od 1993. do 1997. godine, podijelio na desetke otkaza djelatnicima županijskih službi zbog, kako je rekla, njihova svjetonazora ili nacionalne opredijeljenosti. Većina je tih ljudi, naglasila je Vesna Alač, kasnije vraćena na posao uz milijunske odštete. "SDP neće glasovati za Peronju i zbog toga što promjenom župana HDZ sa svojim satelitima mijenja dlaku, ali ne i ćud", navela je Alač.

Dosadašnji župan Branimir Lukšić vijećnicima je rekao kako je time trgovina oko njegove smjene završena i obećane fotelje dobivene. "Ja sam svoje obećanje biračima održao jer nisam dao ostavku, a drago mi je da se dogodio presedan i da je HDZ zajedno sa SDP-om išao protiv mene. Je li to vizija suradnje na državnoj razini tek ćemo vidjeti", poručio je. Uz ostalo je rekao da ga ta suradnja ne boli toliko koliko činjenica da su protiv njega glasovali oni s kojima je na prošlim izborima ostvario veličanstvenu pobjedu u županiji.

Novoizabrani župan Kruno Peronja zahvalio je vijećnicima što je izbor protekao u visokociviliziranom ozračju i poručio da će biti 24 sata dnevno na raspolaganju i njima i građanima županije. Najavio je tješnje povezivanje i bolju suradnju s gradovima i općinama, posebno s gradom Splitom, radi boljeg uključivanja županije u razvoj gospodarstva, a kao najvažniji zadatak Peronja je izdvojio pripreme za dovršetak autoceste.

Osvrnuvši se na razdoblje od 1993. do 1997. kada je obnašao dužnost župana, Peronja je kazao kako nikada nikoga nije otpustio na temelju nacionalne pripadnosti ili svjetonazora, nego da je provodio odluke hrvatske Vlade o racionalizaciji državne uprave i lokalne samouprave. "Ako utvrdim da i danas ima onih koji ne rade ništa, jednako ću postupiti", kazao je Peronja, dodavši kako odštete ranije otpuštenim ljudima plaća Vlada koja je to i prouzročila svojim odlukama.

Na sjednici je član Hrvatskog bloka Ante Zoričić predložio da za novoga župana bude izabran George Soros koji je to zavrijedio, kako je rekao, "svojim bogatstvom i zanimanjem za hrvatske resurse". Zbog toga je, ali tek nakon reakcije nekih vijećnika, zaslužio opomenu zamjenika predsjednika Skupštine Srećka Zelića koji je predsjedao sjednicom.

Današnja je sjednica bila nastavak sjednice prekinute prošloga utorka zbog nedostatka kvoruma, na kojoj se raspravljalo o povjerenju dosadašnjem županu Branimiru Lukšiću. Njegovu je smjenu zatražio HDZ zbog, kako je obrazloženo, nesuradnje sa strankom i ignoriranja njezina vodstva. Protiv Lukšića je u veljači pokrenut stegovni postupak koji još nije dovršen, a on je na prošloj sjednici nakon rasprave o povjerenju podnio ostavku na članstvu u HDZ-u i sve stranačke dužnosti.

Pročitajte više