Split: "Sveti Duje i Splićani" - fotoizložba u galeriji Fotokluba Split

U Galeriji "Fotokluba Split" otvorena je večeras tradicionalna skupna izložba "Sveti Duje i Splićani" na kojoj su izložene 44 fotografije koje je iz mnoštva radova pristiglih na natječaj odabrao povjesničar umjetnosti, akademik Tonko Maroević.

Tema natječaja u povodu blagdana splitskog sveca zaštitnika ove je godine stavljena u vrlo širok kontekst - Sv. Duje, što znači puno više od same svetkovine, kazala je u ime organizatora "Fotokluba Split" Vesna Božanić Serdar; to je i procesija i Split i Solin i liturgijska slavlja, ali i puno više od toga, jer Sv. Duju prepoznaje se u ljudima njegova grada. Tematski okviri izložbe trebali su naglasiti svečani karakter zbivanja. Na kraju je Maroević odabrao 44 rada s potpisom 26 autora među kojima su najuspješnijima dodijeljene nagrade i pohvale. Izvan konkurenicije na izložbi su postavljena djela istaknutih fotografa Ljubomira Garbina i Nikole Vučemilovića.

Nagrada za kompoziciju pripala je Živku Bačiću, za panoramu Feđi Klariću, Veljku Martinoviću za portret, a Karlu Pažaninu za dinamičnu vizuru. Pohvale Fotokluba dobili su Zvonimir Barišin, Frane Božiković, Duje Klarić i Rocco Zorić.

"Motiv katedrale s monumentalnim zvonikom nametao se kao gotovo neizbježna činjenica, a prizori procesije nudili su stanovite mogućnosti interpretacije između stereotipa i žive pokrenutosti masa i pojedinaca. Mimo žanrovskih ograničenja javlja se niz neposrednih intervencija, najčešće portretnog skiciranja i bilježenja na rubu kurioziteta. Dok je dio radova jedino na razini ispunjenog zadatka, oni iznad prosjeka mogu se pohvaliti iz više razloga: od dinamičnosti vizure do zaokruženosti panorame, od kompozicione strogosti do sretnog kontrastiranja, od kromatske bujnosti do svjetlosne homogenosti, od začudne atmosfere do verističke reakcije...", zapisao je u katalogu izložbe Tonko Maroević.

Na otvaranju su svim nagrađenim i pohvaljenim autorima uručene knjige "Kanconier" Momčila Popadića, a nagrađenima i zbirke karikatura Davora Štambuka "Splittease". Dok su pohvaljenima kao dar grada Splita uručene i fotomonografije.

(Hina) xdstr ymć

Pročitajte više