Split, Zadar i Rijeka pretekli Zagreb po cijenama stambenih kvadrata

Ilustracija: 123rf

ZAGREB je dugo bio na prvom mjestu po pitanju cijene kvadrata stanova na najatraktivnijim lokacijama, no hrvatska metropola više ne drži taj primat.

"Na riječkom Korzu kvadrat stana može dosezati do 3000 eura po metru kvadratnom. U razmaku od 50 metara na Korzu u bočnim ulicama, cijene mogu padati i do 2,3 puta niže", kazao je Branko Papeš, vlasnik agencije za nekretnine Dogma, za RTL.

Ukoliko se uz lokaciju uračuna i luksuzno uređenje, kao na primjer u stanu koji se nalazi uz morske orgulje u Zadru, cijena četvornog metra iznosi 4000 eura.

"Potražnja za njima uvijek postoji! Uvijek se vraćamo na vrijeme u krizi prije krize i iza te famozne krize, potražnja za njima je uvijek postojana, kupuju se", kaže pak Vedran Vinketa iz agencije za nekretnine Vidasa.

Zagreb je, prema cijenama u oglašavanju, pao na sedmo mjesto.

Split u rangu Dubrovnika

Prema cijenama nekretnina u centru grada, Split je sada djelomice pretekao Dubrovnik. U Dubrovniku gotovo i nema nekretnina koje nisu pretvorene u turističke i ugostiteljske objekte, pa se prodajna cijena kvadrata zadržala na nešto iznad 2100 eura.

Potreba za nekretninama  i relativno mala ponuda rezultirali su time da je u u centru Splita prosječna cijena četvornog metra nešto preko 2000 eura.

"Uglavnom gradnja je nekako u stagnaciji, nema previše projekata koji se zadnje dvije godine grade u Zagrebu, a tako ni u Splitu", navodi agentica nekretninama Ana Živković.

U Zagrebu cijenu snižava puno veća ponuda. U centru glavnog grada tako se, na primjer, u blizini Zelenog vala, derutni stan u staroj zgradi može kupiti i za 1100 eura po kvadratu. Uz adaptaciju, cijena se penje na 1600 eura. To je minimalna cijena, a ona može rasti i na preko 2500 eura po kvadratu, u blizini Trga bana Jelačića.

Pročitajte više