Splitska Mladež HDZ-a u svom Glasniku objavila vic koji vrijeđa srpsku nacionalnu manjinu

U JEDNOM od brojeva Glasnika Mladeži HDZ-a grada Splita iz 2006. godine na zadnjoj je stranici pod rubrikom "Vicomat", između ostalih, objavljen i vic naziva "Domovnica". Ne bi taj vic izazvao nikakvu veću pozornost, da se u njemu, prema mišljenju nekih, ne vrijeđa nacionalna manjina u Hrvatskoj (u ovom slučaju srpska) i da isti nije objavljen upravo u glasilu u kojemu svoje misli i ideje izražava mladež čiji vođa Ivo Sanader i njegovi stranački kolege propagiraju modernu proeuropsku stranku, koja bi Hrvatsku trebala graditi kao državu tolerancije, uzajamnog poštivanja i svega ostalog što nam Sanader i ostali HDZ-ovci u svojim javnim istupima nameću kao svoju zadaću.

Radi se, naime, o vicu u kojemu se ismijava pripadnik srpske nacionalne manjine koji polaže ispit iz hrvatskog jezika, u nadi da će dobiti hrvatsku domovnicu. Za vic ranije nisu čuli ni glasnogovornik HDZ-a i Vlade, Ratko Maček, kao ni saborski zastupnik i predsjednik Srpskoga nacionalnog vijeća Milorad Pupovac, koje smo zamolili za komentar, pa smo ih u isti morali uputiti pročitavši im sporni vic.

Niti jedan od naših sugovornika na pročitano se nije nasmijao, ali niti pretjerano iznenadio. Jer ne događa se, naime, prvi put da su nacionalne manjine predmetom ismijavanja u Hrvatskoj.

"Pogledajte samo internet forume na kojima posjetitelji nerijetko ostavljaju komentare poput "Tjeraj ih preko Drine", "Šteta što to nismo riješili onda kad smo mogli", "Cigani" i slično, a koji se odnose na srpsku nacionalnu manjinu. Ne bih se posebno osvrtao na politiku HDZ-ove mladeži, jer se u istu ne razumijem, ali takav se vic sasvim sigurno ne bi smio nalaziti ni u kojem časopisu, a ne samo u tom. Takvim, etnički motiviranim vicevima koji potiču na mržnju prema bilo kojoj nacionalnoj manjini, ili stvaranju stereotipa o istoj, ne bi trebalo biti mjesto u novinama." - prokomentirao je objavu vica u Glasniku Mladeži HDZ-a Milorad Pupovac, dodavši kako je vic uostalom "neukusan i potpuno neduhovit" te kako je "više izraz političke nekulture i niske razine ukusa" nego bilo čega drugog.

S (ne)duhovitosti vica složio se i glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček, koji smatra kako se "očito radi o nečijem propustu i najobičnijoj gluposti" koja "s politikom HDZ-a nema nikakve veze".

"Takvu neslanu, neumjerenu i promašenu šalu možemo samo osuditi bez obzira tko ju je i u kojem kontekstu izrekao." - prokomentirao je Maček u razgovoru za Index, dodavši kako će se utvrditi odgovornost onih koji su učinili taj propust.

A odgovornost bi, po svemu sudeći, mogla biti na uredniku Glasnika Anti Mihanoviću, koji navodno služi civilni vojni rok u uredu splitskog gradonačelnika Zvonimira Puljića (također HDZ-ovca), a do čijeg komentara do zaključenja teksta nismo uspjeli doći.

B.S.

Pročitajte više