Splitski HSS i DC predstavili projekt ozdravljenja splitskog sporta

PREDSJEDNICA splitskog DC-a Doris Košta i predsjednik splitskog HSS-a Željko Sikirica predstavili su danas projekt ozdravljenja splitskog sporta na temelju financijskog modela koji će jamčiti financijsku stabilnost klubova.

U središti pozornosti, kazali su na konferenciji za novinare, nalazi se Hajduk kao najveći, najskuplji i najvažniji klub po svojemu značenju za građane ne samo Splita. Za kakav će se model odlučiti ovisi o dogovoru svih mjerodavnih, od gradskih do državne razine, no, rečeno je, najvažnije je da klubovi ne budu na teret poreznih obveznika.

Temelj je tog projekta da Grad postane većinski vlasnik kluba na način da država svoja potraživanja, a kada je Hajduk u pitanju riječ je o 60 milijuna kuna, prebaci na Grad. Grad bi to riješio prebijanjem dugova preko nekretnina u državnom vlasništvu. Interes je grada, rekao je Sikirica, da onda kao većinski vlasnik kluba i poslovnih prostora na stadionu gospodarenjem svojim vlasništvom podmiruje i troškove kluba i višak zarade ulaže u razvoj Hajduka ili drugih klubova u gradskom vlasništvu. HSS i DC za to predlažu dva modela. Ili izravno gospodarenje ili davanje koncesije na deset i više godina, ali u svakom slučaju grad zadržava kontrolu nad svojom imovinom.

"Nema isplativije gospodarske grane od nogometa", rekla je Doris Košta, koja kao odvjetnica usko surađuje s Upravom Hajduka, jer nigdje se ne može ulaganjem, primjerice, 50 tisuća eura za samo pet godina izvući nekoliko milijuna eura transferom igrača i u tome grad mora vidjeti svoj interes".

HSS i DC, kojima je Hajduk u srcu, nastavila je, prepoznali su se u toj ideji i drže kako Hajduk mora postati vlasništvo grada. Dug Hajduka prema državi nije nastao jučer, nego kroz više od deset godina, no, poteškoće u poslovanju imaju svi klubovi i slika Hajduka je slika splitskog i hrvatskog sporta u cjelini. Hajduk, naglasila je, ima i neriješen spor s gradom oko vlasništva nad bivšim stadionom "Starim placom", pa će se u rješavanju vlasništva nad klubom i o tome morati voditi računa.

Stanje u splitskom sportu treba riješiti što prije i zbog toga što se grad, kazao je Sikirica, koji je i splitski dogradonačelnik, kandidirao za dva važna međunarodna natjecanja - Europsko prvenstvo u rukometu za žene i za Svjetsko ateltsko prvenstvo.

HSS i DC s tim će projektom službeno izaći za mjesec dana, a očekuju potporu svih stranaka, a posebno onih koje su sada na vlasti u Splitu.

Pročitajte više