Krolo ipak predsjednik splitskog HSLS-a

PETAR KROLO ipak je novi predsjednik splitskog ogranka HSLS-a, potvrdio je danas sam Krolo koji je, uz Dražena Jašića, bio jedan od dvaju kandidata za predsjednika.

Osmosatna izvanredna izborna skupština ogranka, održana u ponedjeljak, završila je nakon dugotrajnog višestrukog ručnog i kompjutorskog prebrojavanja glasova, zaključkom da niti jedan kandidat nije osvojio dovoljan broj glasova te da će se predsjednika ponovno birati u nastavku skupštine idućega ponedjeljka.

No, HSLS-ovci su pažljivo pročitali stranački Statut i zaključili kako za pobjedu na stranačkim izborima nije potrebna natpolovična većina glasova verificiranih članova skupštine, odnosno 185 od 369, nego članova koji su pristupili izboru, a to je ukupno 336, tako da drugog kruga neće biti.

Pri prebrojavanju glasova za sve stranačke dužnosti, ne samo za predsjedničku, izborna je komisija u ponedjeljak utvrdila da je glasovanju pristupilo 336 osoba, a razlike su bile samo u broju nevrijedećih listića, tako da ispada da 33 osobe, koje su se pojavile na skupštini, nisu uopće glasovale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako je Krolo sa 174 glasa izabran za predsjednika još u ponedjeljak. Jašić je osvojio 111 glasova.

Krolin izbor za predsjednika treba još potvrditi Statutarna komisija i tek nakon toga održat će se utemeljiteljska sjednica Izvršnog odbora splitskog ogranka HSLS-a.

Njezino očitovanje, na preporuku Izborne komisije radnom predsjedništvu skupštine, zatraženo je "zbog stanja u stranci i oko nje", rekao je Krolo, iako drži da u tumačenju Statuta i konačnom prebrojavanju nema ničeg spornog.

U međuvremenu je izborna komisija objavila i preostale izabrane članove Izvršnog odbora stranke, jer je još jednim naknadnim prebrojavanjem glasova utvrđeno da je Željko Skejić dobio više, a ne jednak broj glasova kao Plamenko Bavčević i Elena Gojkov. No, rizničar i tajnik još nisu izabrani jer nitko od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova. O njihovu će se izboru odlučivati naknadno.

Izvanredna skupština održana je zbog toga što je Malo vijeće HSLS-a raspustilo 21. ožujka Izvršni odbor splitskog ogranka nakon što je dio članova odbio provesti odluku o raskidanju koalicije s SDP-om u splitskog gradskoj vlasti. Dio je članova u međuvremenu poslušao i napustio Gradsko poglavarstvo, a dio je otišao iz HSLS-a. Skupština je protekla u napetoj atmosferi podjele i međusobnih predbacivanja za takvo stanje, a nazočan joj je bio i predsjednik stranke Dražen Budiša.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara