"Takve temperature nisu zabilježene posljednjih 50 godina", splitski Vodovod imao 1901 intervenciju

Foto: Hina

SPLITSKA gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija imala je u 10 dana velike zime ukupno 1901 intervenciju, u što su uključene i izmjene vodomjera. Najveći broj intervencija imali su na području mreže Solin, čak 398, dok je najviše zahtjeva za izmjenom vodomjera eveidentirano na području mreže Trogir.

Nakon zatopljenja i odmrzavanja zaleđenih instalacija, djelatnici ViK-a bili su na raspolaganju zbog intervencija na puknućima, neovisno o tome što se radilo o internim instalacijama potrošača, dok su puknuti vodomjeri zamijenjeni novima, i to o trošku Vodovoda.

"Još jednom se zahvaljujemo svim potrošačima na razumijevanju i strpljenju", poručio je direktor ViK-a Drago Davidović.

Ekstremne temperature, viša sila!

U javnosti je nekoliko puta zatraženo da Davidović podnese ostavku, no on smatra da za to nema razloga.

"Tako ekstremne temperature nisu zabilježene posljednjih 50 godina te predstavljaju višu silu čije se posljedice, unatoč svim poduzetim mjerama, nisu mogle izbjeći. Po najavi dolaska hladne fronte, poduzete su mjere s ciljem smanjenja očekivanih poteškoća u isporuci vode. Budući da se radilo o kratkom vremenu, objektivno nije bilo moguće ukloniti privremene instalacije na području naselja Kila. Glavni provizori uglavnom su zaštićeni prije dolaska mraza. Zahvaljujući poduzetim mjerama, većina ih nije smrzla, ali je došlo do zamrzavanja dovodnih cijevi od provizora do vodomjera, samih vodomjera, kao i internih instalacija potrošača", naveo je Davidović.

Unatoč svim poduzetim mjerama, došlo je do zamrzavanja dijela vodoopskrbne mreže. U ViK-u ističu da se veliki dio zamrzavanja dogodio na internim, kućnim instalacijama koje nisu u nadležnosti trgovačkog društva Vodovod.

Pročitajte više