Splitsko ljeto u znaku umjetnika iz Slovenije

Splitsko ljeto večeras je u znaku slovenskih umjetnika, baletne skupine iz Maribora koja je na sceni tvrđave Gripe izvela predstavu "Lacrimas" i Primorskog dramskog gledališča iz Nove Gorice koje je na otvorenoj Carrinoj poljani izvela Goldonijeve "Ribarske svađe".

Baletni umjetnici iz Maribora izveli su predstavu "Lacrimas" (Suze) u koreografiji istaknutog slovenskog plesača i koreografa rodom iz Rumunjske Edvarda Cluga. Na slovenskoj baletnoj sceni ovaj istaknuti umjetnik i samostalni autor djeluje od 1991. Na koreografskom natjecanju u Hanoveru 2003. "Lacrimas" je nagrađen 3. nagradom i nagradom publike, a Društvo baletnih umjetnika Slovenije proglasilo je "Lacrimas" najboljom predstavom u Sloveniji u prošloj godini.

U predstavi jedanaest osoba sjedi u krletki za ptice čekajući egzekuciju na električnoj klupi. Međutim, nestaje struje i smaknuće se odgađa za jedan sat koji postaje njihov zadnji sat života u kojem se oni prisjećaju svojih sudbina.

Druga predstava slovenskih umjetnika izvedena je na otvorenoj Carrinoj poljani, a riječ je o Goldonijevim "Ribarskim svađama" koje su vrlo bliske splitskoj publici. Ovu popularnu predstavu izvelo je Primorsko dramsko gledališče iz Nove Gorice u režiji Vite Taufera. Goldoni je u Splitu prihvaćen kao splitski autor i ovo njegovo djelo više je puta postavljeno u Splitu, a preveo ga je Ivo Tijardović.

Likovi u slovenskoj izvedbi govore na primorskom dijalektu, mješavini istrijansko-slovenskog s puno talijanizama.

(Hina) merc so

Pročitajte više