spomen-ploča hrvatskim profesorima i studentima u slovačkoj trnavi

Spomenploču hrvatskim profesorima i studentima koji su tijekom 17. i 18. stoljeća predavali ili studirali na Sveučilištu u Trnavi otkrit će na blagdan sv. Nikole zaštitnika toga slovačkog grada, rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mencer.

Odluku o postavljanju spomen-ploče, koja će od 6. prosinca biti na pročelju povijesne zgrade trnavskoga Sveučilišta ispred sveučilišne crkve sv. Ivana Krstitelja, donio je Senat zagrebačkoga sveučilišta na poticaj hrvatskoga veleposlanstva u Republici Slovačkoj u znak sjećanja na brojne hrvatske profesore i studente za koje je na Trnavskome sveučilištu izgrađeno i posebno "Hrvatsko krilo".

Od osnutka Sveučilišta u Trnavi 1635. pa sve do njegovoga preseljenja nakon ukinuća isusovačkoga reda u Budim 1777. gdje i danas djeluje, hrvatski su intelektualci zajedno sa svojim slovačkim i drugim europskim kolegama, crpili znanja i prenosili ih na mlađe i tako pridonosili razvitku i napretku srednjoeuropske kulture, prosvjete i znanosti.

Svima njima Sveučilište u Zagrebu podiže spomen-ploču u znak sjećanja i zahvalnosti te kao podsjetnik na stoljetne veze između slovačkih i hrvatskih sveučilištaraca.

Za boravka u Slovačkoj retorica Mencer potpisat će i ugovor o suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Univerziteta Komenskoga u Bratislavi.

Tako se može reći, kaže rektorica Mencer, da se stoljetne veze i danas obnavljaju ujedinjenjem slovačkih i hrvatskih sveučilišnih nastavnika i studenata u "hodu" prema ujedinjenoj Europi kojoj su Slovaci i Hrvati svojom kulturom, civilizacijom, naobrazbom i znanošću uvijek pripadali.

Pročitajte više