Spomen-pohod na jamu Jazovku u počast ubijenim ustašama i domobranima

U povodu Dana antifašističke borbe, danas je kraj jame Jazovke, blizu Sošica, misom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast ubijenim pripadnicima ustaških i domobranskih postrojba koje su partizani bacili u tu jamu nakon bitke kod Krašića godine 1943., te nakon završetka Drugoga svjetskog rata u svibnju i lipnju 1945. L

Skup je organizirao Odbor za spomen-pohod na Jazovku, koji okuplja nekoliko udruga, stranaka i pojedinaca na čelu s udrugom "Uzdanica '90".

Predsjednik te udruge Anto Jurendić izjavio je novinarima da je na skupu oko 1500 ljudi iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, te da je i sam iznenađen tako velikim odzivom, koji je, kako je rekao, svake godine sve veći.

"Opet svjedočimo istinu s Jazovke i sa stotina takvih mnoštvenih grobišta i stratišta koja prekriše našu Domovinu, i opet od vlasti zahtijevamo odgovor zašto se i dalje ne prepoznaju partizanski zločini i zašto se ne sudi tzv. antifašistima", ističe se u proglasu spomen-pohoda koji je pročitao predsjednik Odbora Branimir Petener.

Tajnica "Uzdanice'90" Anđela Ljubas zatražila je od ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca da omogući znanstveni pristup mnogim grobištima u Hrvatskoj kako bi se utvrdio broj stradalnika i razotkrili zločinci. Rekla je da je u Hrvatskoj na stotine grobišta, a samo ih je desetak znanstveno obrađeno, ali ne do kraja.

U proglasu se ističe da je "strahotna jama Jazovka kod Sošica na Žumberku središnji Domovinski znamen i vječno počivalište Hrvata koje mahom nakon završetka Drugoga svjetskog rata 1945. poubijaše partizansko-jugoslavenski zločinci prerušeni u antifašiste".

U proglasu među ostalim stoji i da Odbor ustrajava da se spomen-pohod na Jazovku održava 22. lipnja, te kako se ne daju zbunuti porukama o preinačenome hodočastvenom nadnevku "jer takvi Naj Hrvati, po nalogu moćnika, izdaju žrtve ne bi li se dodvorili krvnicima".

(Hina) xbma ydd

Pročitajte više