Sprema li se Argentina za novi falklandski rat?

PROŠLOTJEDNA zapljena britanskog ribarskog broda s Falklanda od strane argentinske ratne mornarice, kao i odluka BBC-ja da ukine posebni radio-program za to otočje, ponovno je britanskoj javnosti skrenuo pažnju na udaljeni komad britanskog teritorija oko kojeg se prije skoro četvrt stoljeća vodio spektakularni, ali danas gotovo zaboravljeni rat.

Tako britanski mediji javljaju da je zapljena falklandske ribarice samo posljednja u nizu sve učestalijih vojnih i drugih provokacija kojom Argentina ponovno pokušava testirati spremnost Britanije da brani suverenitet nad Falklandskim otočjem.

Tako su se čule uznemirujuće vijesti da je zabilježen upad argentinske podmornice u britanske teritorijalne vode oko obližnje Južne Georgije, kao i da je u posljednjih nekoliko navrata zabilježeno nekoliko preleta argentinskih zrakoplova iznad Falklanda - čija je očita namjera bila testiranje britankse obrane.

Dodatni razlog za uznemirenje jest činjenica da je Argentina u posljednjih godinu dana utrošila veliku količinu novca za nabavku i opremu novih borbenih zrakoplova. Tako argentinsko ratno zrakoplovstvo danas ima dva puta više aparata nego što je imala na raspolaganju 1982. godine.

Provokacije su koincidirale s izjavom Huga Chaveza, predsjednika Venezuele, koji je vladi Tonyja Blaira uputio javni poziv da otoke preda Argentini. Chavez se smatra najpopularnijim i najutjecajnijim političarem današnje Latinske Amerike.

Izvori u britanskim ministarstvima obrane i vanjskih poslova tvrde kako mnogi u Argentini drže da je danas Britanija u nezgodnoj situaciji. Britanske oružane snage su razbacane po svijetu, a Irak je konzumirao mnoge elitne postrojbe koje bi inače stajale na raspolaganju britanskoj vladi.

Ipak, Britanci se mogu tješiti kako bi Argentinci u pokušaju da osvoje otoke imali daleko više poteškoća nego što im je zadala šacica slabo naoružanih britanskih marinaca u proljeće 1982. godine. Danas otočje ima daleko veći, bolje naoružani i opskrbljeni garnizon, uključujući moderne borbene zrakoplove.

Mnogi zbog toga smatraju kako je zveckanje oružjem u stvari samo pokušaj populističkog predsjednika Nestora Kirchnera da isticanjem pitanja Falklanda skrene pažnju argentinske javnosti s ekonomskih nedaća. To je bio i motiv invazije koju je poduzela tadašnja vojna hunta prije četvrt stoljeća. Kirchner, za razliku od tadašnjih vlastodržaca, ima daleko više razloga vjerovati da bi takav potez izazvao rat u kojem se Argentina i ne bi tako dobro provela.

D.A.

Pročitajte više