Sprema se najžešći prosvjed protiv rafinerije u Bosanskom brodu: "Počinje era građanskog neposluha"

Foto: Građanska Inicijativa

"GRAĐANSKA INICIJATIVA" i inicijativa 'Brođani za Brod' priprema do sada najžešći prosvjed za čisti zrak i protiv kancerogenih čestica koje dolaze iz susjedne BIH, bosanskobrodske rafinerije koja ni po čemu ne poštuje međunarodne standarde, priopćili su.

"Sve je počelo prije dva dana kada je tridesetak Brođana odlučilo proći brodskim Korzom noseći vijenac i lampione - minuta šutnje započela je ono što će svoju kulminaciju doživjeti u četvrtak 24. studenog u 18 sati na istom mjestu, brodskom središnjem trgu.

Osam godina mirnih prosvjeda ovime završava i počinje nova era, ona građanskog neposluha. Organizatori poručuju da će daljnje nedjelovanje institucija i manjak rezultata prouzročiti blokadu granice, rafinerije, a naposljetku i zavrtanje ventila Janafa koji iz Hrvatske naftu isporučuje u Bosanski Brod, te time (ne)izravno naše institucije truju Brođane.

'Ovo je prosvjed u koji idemo svi zajedno. I svi smo jednaki. I mlado i staro. Sve nas truju. Ovo je za nas i našu djecu. Branimo grad, dođite na prosvjed!', riječi su organizatora na najavnom Facebook događaju, a priču su počeli podržavati i brojne poznate osobe među kojima su General Woo, Marko Lončar, Petra Cicvarić i dr.", priopćili su organizatori.
 

Pročitajte više