Šprlje ne želi komentirati Orepićevu izjavu da je Ustavni sud prijetnja za nacionalnu sigurnost

Foto: Hina

MINISTAR pravosuđa Ante Šprlje nije želio komentirati oštre prozivke koje je na račun Ustavnog suda za jedan tjednik iznio ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić iz Mosta, s čije je liste i on ušao u Vladu, te je poručio kako je na Saboru i Vladi da raspravlja o takvim pitanjima.

"Ne bih ulazio u komentare. Gospodin Orepić jest član Mosta, ali ja nisam, ja sam neovisan i ne bih ulazio u bilo kakve političke komentare. Mislim da je to na Vladi, prvenstveno na Saboru da raspravlja o takvim pitanjima, s obzirom da je Sabor birao te suce", odgovorio je Šprlje na upit novinara u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sastanku ministara pravosuđa zemalja članica EU.

"Ministarstvo pravosuđa nema nadležnost nad Ustavnim sudom, nema nikakav doticaj ni utjecaj na Ustavni sud. Njega bira Sabor, zakonodavno tijelo Republike Hrvatske i ono bi se trebalo o tim pitanjima izjašnjavati, eventualno raspravljati o tim pitanjima", dodao je.

Orepić je u intervjuu izjavio kako je "ovaj sastav Ustavnog suda najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske". "On je direktna posljedica klijentelističke politike. Dajte mi primjer ijedne države u kojoj netko može biti imenovan u Ustavni sud, a da ima tako težak teret sumnje da je korumpiran kao što ga ima Davorin Mlakar. To je nemoguće", rekao je Mostov ministar.

Od tih se prozivki u četvrtak na sjednici Vlade ogradio premijer Andrej Plenković, istaknuvši kako je riječ o neprimjerenom napadu kojim se narušava povjerenje građana u najviše ustavno tijelo države, zbog čega je s ministrom i obavio razgovor u kojem ga je upozorio da takve izjave ne smiju dolaziti od članova Vlade.

Pročitajte više