Srbi ne znaju imaju li himnu i kako se zove

SRBIJANSKI parlament još je prije godinu dana usvojio prijedlog o upotrebi ranijih državnih simbola - grba, zastave i himne, a prema riječima Vladana Batića himna, za koju većina Srba ne zna da se zove "Bože pravde", nije zakonita.

Batić, bivši član komisije za upotrebu državnih simbola, veliku neinformiranost i nezainteresiranost građana vidi u neobavezujućoj odluci parlamenta o upotrebi državnih simbola.

"Nije točno da su državni simboli vraćeni! To je još jedna prijevara sadašnje Vlade Republike Srbije. Budući da često putujem po Srbiji, imam priliku primjetiti da u većini sudnica stoji stara zastava s petokrakom"- izjavio je Batić za Glas javnosti.

Naglasio je da upotrebu državnih simbola jasno može definirati jedino donošenje zakona o državnim simbolima, odnosno promjena ustava. Batić je kazao da je bivša vlast napravila prijedlog zakona, ali da sada ne postoji politička volja da se zakonsko rješenje usvoji.

Dok se ne promijeni ustav srpska himna je "Bože pravde", zastava crveno-plavo-bijela trobojnica, a grb je grb Kraljevine Srbije iz 1882. godine.

Prema prijedlu srpskog parlamenta, na grbu bi se trebao naći dvoglavi bijeli orao, sa štitom, križem, četiri ćirilična slova S i krunom Nemanjića. Riječ je o grbu koji je koristila Kraljevina Srbija. Preporučena himna je"Bože pravde" Jovana Đorđevića, te zastava koja bi bila trobojnica kao i aktualna, ali bi u centru ima mali grb Republike Srbije.

Za razliku od Batića koji tvrdi da Srbija nema zakonsku himnu, njegov kolega Dragoslav Acović tvrdi da je "Bože pravde" službena hima Srbije. Po njegovom mišljenju, Skupština Srbije odluku o upotrebi državnih simbola donijela je prošle godine, iako prije toga nije promijenjen ustav.

Pročitajte više