"Srbija može nepovratno izgubiti Europu"

BIVŠI američki izaslanik za Balkan Richard Holbrooke je izjavio kako Srbiji nakon gubitka Kosova prijeti "nepovratni gubitak Europe".

Holbrooke je takav stav izrekao u intervjuu beogradskim Večernjim novostima, sugerirajući kako bi ukoliko prozapadne stranke ne dobiju izbore 11. svibnja ove godine, Srbiji bila trajno zatvorena vrata euroatlantskih integracija, odnosno da bi ta zemlja ostala "izolirani otok u Europi".

Holbrooke, poznat kao jedan od arhitekata Daytonskog mirovnog sporazuma, ali i vatreni zagovornik nezavisnosti Kosova, rekao kako je za Kosovo za SAD "završena priča", te da prema Srbiji neće biti nikakvih promjena bez obzira na to koja stranka osvojila Bijelu kuću na izborima u studenome. SAD su priznale Kosovo te će inzistirati na nepromjenjivosti granica nove države, a za probleme na sjeveru Kosova je optužio agresivnu politiku Rusije.

Holbrooke je odbacio svake špekulacije kako bi nezavisnost Kosova na bilo kakav način mogla utjecati na eventualno odcjepljenje Republike Srpske, s obzirom da Daytonski sporazum izričito priječi takvu mogućnost. Po njegovom mišljenju, Republika Srpska bi mogla biti očuvana, ali uz promijenjeno ime.

R.R.
Foto: AFP

Pročitajte više