Srbija: Odgođeni pregovori stranaka demokratskog bloka o budućoj vladi

USPRKOS najavama, u četvrtak neće biti nastavljeni razgovori stranaka demokratskog bloka o formiranju nove vlade Srbije, zbog "zbog spriječenosti pojedinih pregovarača". Potpredsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Dragan Jočić izjavio je u četvrtak Radiju B92 da će pregovori biti odgođeni "za koji dan", te dodao da bi se u nastavku razgovora o vladi trebao precizirati dogovor stranaka i da bi se trebalo "brzo doći do rješenja".

Predsjednik DSS-a Vojislav Koštunica je u srijedu, nakon sjednice Glavnog odbora, kazao da se ta stranka zalaže za manjinsku vladu s G17 Plus Miroljuba Labusa i koalicijom Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije Velimira Ilića, uz parlamentarnu podršku Demokratske stranke Borisa Tadića i Zorana Živkovića.

Funkciju mandatara najvjerojatnije bi, ako ostale stranke prihvate taj prijedlog, preuzeo Vojislav Koštunica.

Na nedavnim izvanrednim parlamentarnim izborima, Demokratska stranka Srbije druga je po snazi stranka koja je ušla u parlament sa svojih 53 - od ukupno 250 - zastupnika, iza Srpske radikalne stranke sa 82 mandata u parlamentu. Treća od sedam stranaka u parlamentu je Demokratska stranka sa 37 mandata, a slijede G17 Plus sa 34 i Srpski pokret obnove u koaliciji s Novom Srbijom 22 mandata.

Osim radikala i stranaka demokratskog bloka, u parlament je ušla i Socijalistička partija Srbije Slobodana Miloševića s 22 mandata.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više