Srbija pokreće posao stoljeća, proizvodnju oružja za Irak vrijednu 235 milijuna dolara

TVORNICE u Srbiji dobile su novac kojim će sudjelovati u poslu stoljeća, a to je izvoz oružja i naoružanja za Irak, u vrijednosti od 235 milijuna dolara, javlja srpski Blic.

"Srbija poslije dugog niza godina u Irak izvozi naoružanje, kao i 20 aviona iz pančevske Utve, čime tu tvornicu stabiliziramo i nastavljamo s dugogodišnjom tradicijom", izjavio je za Blic Dragan Šutanovac, ministar obrane.

Godišnje će se za izvoz u Iraku rezervirati 17.000 pištolja iz tvornice Zastava, a 3.000 će biti posebno izrađeno za visoke iračke dužnosnike koji će zajedno s predsjednikom i premijerom pištolje dijeliti kao poklone. Na taj način, smatra Šutanovac, tvornica Zastava oružje dobiva svojevrsnu reklamu.

Osim pištolja, Srbija će u Irak izvoziti i raznovrsno streljivo, balističku opremu, zaštitne prsluke, minobacače te ostalu vojnu opremu.

U poslu će sudjelovati tvornice: Krušik iz Valjeva, Zastava iz Kragujevca, Milan Blagojević iz Lučana, Prva iskra iz Bariča, Prva petoletka iz Trstenika i Utva iz Pančeva te veći broj malih kooperanata.

"To je najveći posao koji je naša vojna industrija ikada dobila. To je ogromna injekcija za obrambenu industriju. Naše tvornice namjenske industrije imaju odličnu perspektivu, i sve su okrenute vanjskoj trgovini i direktno pumpaju devize u Srbiju", rekao je Šutanovac.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više